Skip to Content

6 Grunde Til, At Børn Aldrig Kan Tilgive En Giftig Mor

6 Grunde Til, At Børn Aldrig Kan Tilgive En Giftig Mor

Hvorfor er du altid på dit værelse?

Du bliver aldrig god nok, hvis du bliver ved med at opføre dig sådan!

Ved du, hvor meget jeg har ofret for dig, og du vil stadig ikke tilgive mig?

Alle giftige mødre har brugt disse ord mindst én gang i deres liv. Og alle siger: “Tilgiv hende, du er nødt til at tilgive hende, hvis du vil komme videre”, så du arbejder hele tiden på at opnå denne tilgivelse.

Men ingen taler om, hvor svært det kan være at tilgive en person, der har ødelagt din barndom. Ja, de kan aldrig give dig dine tårer tilbage, den tid, du har mistet, men når du tilgiver hende, giver du dig selv fredens gave.

Jeg er dog også klar over, at nogle af jer har svært ved at gøre det. I de følgende minutter vil vi gennemgå årsagerne til, at det er sådan.

1. Hun ødelagde dit selvværd

Når en giftig mor mishandler dig, holder du ikke op med at elske hende – du holder op med at elske dig selv.
En af de sværeste ting at overvinde er eftervirkningerne af at være opvokset af en giftig mor. Hvis du er blevet ydmyget af din mor i barndommen, kan det resultere i et lavt selvværd i voksenlivet.

Hvis du har oplevet denne form for behandling fra din mor, ved du, hvordan det kan være utroligt skadeligt for din følelse af selvværd. Du er blevet indelukket og isoleret og føler skam eller skyldfølelse selv år efter.

Lang historie kort sagt: Hun ødelagde ikke kun din barndom, men også dit voksenliv. De ting er svære at tilgive.

2. Den uendelige manipulation

Der er intet værre end at have en giftig mor i dit liv. Konstant manipulation, kontrol og kritik begynder at få dig til at føle, at du ikke er god nok.

At spille offeret i alle scenarier var hendes største våben, som du som barn ikke kunne finde ud af. Hun gaslighted dig, at hun var der for dig i dine mørkeste øjeblikke, når det i virkeligheden var hende, der skabte disse mørke tider.

Udtrykker du dine følelser? At have en mening? Da du voksede op, var disse to ting aldrig en mulighed.

Hvordan en giftig mor kan bruge manipulation og kritik til at kontrollere dig, kan du se i erindringsbogen I’m Glad My Mother Died af Jennet McCurdy, så du bør måske tage et kig på den.

3. Hun hadede, hvor “anderledes” du er.

Vi lever i en verden, hvor livets skønhed ligger i dets mangfoldighed. Det er ikke kun i orden, at du er anderledes, det er faktisk ønskværdigt.

Men det mente din giftige mor ikke.

Du havde troet, at hun altid ville elske dig, uanset hvem du elsker, men det var ikke tilfældet, vel? Hun ønskede ikke at se værdien i sit eget barns unikke karakter og så det som en trussel mod sin egen identitet.

Hun tænkte altid på det gamle, kedelige ”Hvad vil folk sige?” og tænkte aldrig på dig og de ting, du gik igennem.

Hun hadede dig for at være anderledes. Hvem kan tro, at det ville være let for dig at tilgive hende?

4. En arv af traumer

Den triste virkelighed er, at mange børn oplever fysisk, mentalt og psykisk misbrug fra deres egen mors side.

Disse ar er ofte de sværeste at helbrede. Fysisk vold og følelsesmæssig manipulation er hendes foretrukne redskaber, der efterlader dig med en følelse af fuldstændig hjælpeløs og såret.

Hver gang du forsøgte at forsvare dig selv, førte det kun til mere smerte og lidelse. Du levede i konstant frygt for hendes vrede og frygtede hver dag, hun er i dit liv.

Det fysiske misbrug, du har været igennem, var hårdt – det følelsesmæssige var endnu værre. Hun kritiserede, kontrollerede og manipulerede dig og forsøgte at isolere dig fra dine venner og familie.

Så ja, du har lidt under hendes misbrug og forsømmelse i alt for lang tid til, at du bare kan tilgive hende en tilfældig torsdag.

5. At leve med en giftig mors skyldfølelse og skam

Da du voksede op, følte du hele tiden, at du gik på æggeskaller i hendes nærhed. Man vidste aldrig, hvornår hun ville eksplodere, eller hvad man havde gjort forkert. Så du følte hele tiden, at du skuffede hende, og du bar den skyld og skam med dig ind i voksenlivet.

Hun lagde aldrig mærke til alle de ting, du gjorde, kun til det, du ikke gjorde. For mange af os kan oplevelsen af en giftig mor efterlade os med en følelse af, at vi aldrig vil kunne tilgive hende for den smerte, hun har forårsaget.

Uanset hvor meget tid der går, kan smerten blive hængende og få os til at føle, at vi aldrig kan komme videre.

De gav os skylden for deres problemer og fik os til at føle os dårlige for hver eneste succes, vi havde, for derefter at give os skyldfølelse og tvinge os til at blive i et usundt forhold.

Disse følelser af skyld og skam kan være en stor hindring for at opnå personlig udvikling og finde sand lykke, og jeg kan aldrig tilgive min mor for at gøre det.

6. Hendes afvisning af at vise kærlighed og hengivenhed

Jeg ved, hvordan mangel på kærlighed fra min mor skabte en lavine af bivirkninger senere i mit voksenliv … Konstant på udkig efter kærlighed, hvor jeg kunne finde den, følelsesmæssig ubalance og lavt selvværd – det er alt det, der sker inde i mig lige nu.

Så jeg ved, hvordan du har det. Denne kamp er virkelig, og den påvirker alle aspekter af dit liv, hver eneste dag. Så nu, nu føler du dig bare uelsket.

Jeg ved, at denne følelse af at være uelskværdig blev dybt indlejret i din psyke. Så ikke alene har du ikke megen tillid til dig selv, du føler også, at ingen nogensinde vil elske dig.

Du vil altid være din mor taknemmelig for alt andet, men du vil aldrig tilgive hende for at opføre sig sådan her.

Sidste tanker

Først og fremmest skal du vide, at du ikke er alene.

Mange mennesker har været igennem lignende kampe, og det er vigtigt at forstå, at du stadig kan have et sundt og lykkeligt liv på trods af den smerte, som din mor har forårsaget.

Jeg forstår godt, hvorfor du føler, at du aldrig kan tilgive din giftige mor. Virkningen af hendes handlinger har efterladt dybe sår, som måske aldrig heler.

Som et barn, der også har en giftig mor, kan jeg måske ikke tilgive hende, men jeg kan lære af hendes fejltagelser. Jeg kan sørge for, at jeg ikke er lige så kontrollerende eller manipulerende som hende. Jeg kan gøre mit bedste for aldrig at blive en mor som hende.

Husk dog på, at tilgivelse ikke er til den anden person … Jo, de har gavn af det, men tilgivelse er til DIG. Hvorfor?

At bære rundt på den mentale bagage tynger dig kun ned.

At slippe af med den mentale bagage hjælper dig til at flyve.