Skip to Content

8 Tegn På, At Du Er Opvokset Med En Giftig Mor, Og Hvordan Det Påvirker Dig

8 Tegn På, At Du Er Opvokset Med En Giftig Mor, Og Hvordan Det Påvirker Dig

Mødre er stærke og guddommelige mennesker. De bærer dig i ni måneder i deres maver uden nogensinde at klage. Derefter giver de dig mad, laver mad til dig, klæder dig på og elsker dig betingelsesløst.

Men nogle gange kan selv mødre fejle i deres forældrerolle, og det er da, de bliver giftige.

– Måske var en mors intentioner rene, men hun formåede ikke at udtrykke dem på den rigtige måde, så barnet ender med at blive opvokset i et giftigt miljø, hvilket kan påvirke dets videre udvikling.

– Vi må ikke glemme, at en mor aldrig bare er en mor. Hun har mange roller, som hun enten har pålagt sig selv eller forventes at udføre af andre eller samfundet.

– Vi må heller ikke glemme, at nogle gange vokser selv vores mødre op med et giftigt forhold til deres forældre, hvilket senere overføres til deres børn. Når man taler om en ond cirkel.

Men ikke alt håb er tabt!

Ved at lære mere om den giftige adfærd, der kendetegner en giftig forælder, har du mulighed for at bryde den onde cirkel og beskytte dig selv og dine nuværende eller fremtidige børn.

Nedenfor finder du de 8 mest almindelige tegn på, at du er opvokset med en giftig mor, adfærd hos en giftig mor, og hvordan dette påvirker dit mentale helbred.

8 tegn på, At Du Er Opvokset Med En Giftig Mor

Hvis nogle af eller alle de følgende tegn er relevante for dig, så er der stor sandsynlighed for, at du er opvokset med en giftig mor:

1. Du kan ikke gøre for dig selv, men sætter andres behov før dine egne

Da du var barn, gjorde du altid dit bedste for at behage din mor for at vinde hendes kærlighed og hengivenhed. Men det skete sjældent eller aldrig.

Som voksen føler du stadig et behov for at prioritere andre før dig selv. Det er virkelig en udfordring for dig at sætte grænser.

Du kan ikke fokusere på dine egne behov, fordi du føler dig ansvarlig for andre menneskers lykke og velvære (ligesom du føler/føler dig ansvarlig for din mors lykke).

På grund af det ender du ofte med at blive taget for givet, og du tiltrækker mennesker, der lever af din kærlighed og empati, som f.eks. spillere, narcissister og lignende.

2. Du føler, at du ikke er og aldrig vil være god nok

Af alle de 8 tegn på, at du er opdraget af en giftig mor, er dette et af de mest smertefulde. Du kæmper med lavt selvværd og konstant perfektionisme.

At være hård ved dig selv er blevet din daglige rutine. Hvis din mor nogensinde anerkendte dit værd og gav dig ubetinget kærlighed, føler du, at du aldrig fortjente det i første omgang.

Med andre ord føler du, at du ikke er og aldrig vil være god nok, uanset hvor hårdt du prøver at udvikle dig og opnå ting i livet.

Derfor ender du måske med at overarbejde og tilfredsstille andre, mens du forsømmer dit eget velbefindende.

Du vil gøre alt det kun for at bevise over for dig selv og andre, at du er god nok og værdig til at få kærlighed og opmærksomhed. Dette spil med at jagte perfektionisme vil dog kun resultere i mere skuffelse.

3. Du søger konstant anerkendelse og bekræftelse fra andre

Denne hænger sammen med det foregående tegn. Hvis du føler, at du ikke er god nok, vil du også føle et behov for konstant at søge anerkendelse og bekræftelse fra andre.

Uanset om det er noget vedrørende dit job eller dit outfit, vil dine valg (selvværd og selvtillid) i høj grad afhænge af andres meninger.

Hvis de siger, at de ikke godkender noget, vil du straks føle et behov for at ændre det og tilpasse dig deres præferencer. At søge bekræftelse bliver hurtigt som at trække vejret.

Jo mere du er afhængig af andre, jo mere mister du dig selv. “Jeg ved ikke længere, hvem jeg er” er en sætning, som du ofte hører dig selv sige.

4. Du har svært ved at træffe beslutninger (selv de mest enkle)

 

Hvis du er vokset op med en kontrollerende forælder, er der stor sandsynlighed for, at du har svært ved at træffe beslutninger både som barn og som voksent barn. Selv de enkleste opgaver, som f.eks. at vælge mellem to T-shirts, vil overvælde dig. Hvorfor?

Fordi du er bange for at begå en fejl. Derfor tyer du ofte til alvorlig overtænkning, før du træffer en endelig beslutning. Jeg taler dog ikke om en sund mængde overtænkning, men om den slags, der ødelægger dit mentale helbred og forårsager søvnløshed.

Jo mere alvorlig den beslutning, du skal træffe, jo mere frustreret føler du dig. Presset er højt. Hvis din mor aldrig har tilladt dig at begå fejl, vil du føle et enormt pres for at undgå at fejle noget som helst, hvilket hænger sammen med at træffe en forkert beslutning.

5. Du har svært ved at acceptere og bearbejde fiaskoer

Kritiserede din mor dig altid, når du begik en fejl eller fejlede i noget? Fik hun dig til at føle dig inkompetent?

Hvis ja, så ved du, hvorfor du har svært ved at bearbejde fiaskoer. Lad os sige, at du dumper til en eksamen eller ikke formår at lave et projekt på den måde, som din chef forventede det af dig. Hvordan ville det få dig til at føle dig?

Lad mig hjælpe dig. Hvis du er vokset op med en giftig forælder, ville du straks føle dig som en ultimativ fiasko, der ikke har lov til at begå fejltagelser.

Du vil føle dig skuffet ikke kun over dig selv og din chef eller dine forældre, men også over hele verden. I sådanne tilfælde bliver raserianfald uundgåelige.

Du bearbejder selv de mindste fejl i uger og endda måneder. Du har svært ved at forstå, at du har lov til at begå fejl, og at det ikke gør dig mindre værdig.

6. Du har alvorlige tillidsproblemer

Hvis din mor havde manipulerende tendenser, er der stor sandsynlighed for, at du udvikler tillidsproblemer over for andre familiemedlemmer, dine bedste venner, partnere og andre mennesker i dit liv.

Du vil have svært ved at åbne dig over for andre mennesker, fordi din første tanke er, at de vil såre dig på den ene eller anden måde. Dit giftige forhold til din mor er en prototype på alle andre forhold, du vil have til andre.

Du stoler ikke på nogen, og du har brug for masser af tid og afprøvning af andre menneskers intentioner, før du beslutter dig for at stole på dem.

7. Du har en undgående-tilknytningsstil

Hvis dit forældre-barn-forhold ikke var sundt, ville du blive en legitim kandidat til at udvikle en undgående tilknytningsstil i voksenalderen. Her er hvordan psykologien i undgåelses-tilknytningsstilen forklares af Insider:

“Når vores behov ikke bliver opfyldt konsekvent af vores primære omsorgspersoner, danner vi den overbevisning, at de ikke vil blive opfyldt af nogen betydningsfuld anden, [og] at vi aldrig kan stole på andre.”

Hvis du føler, at du ikke kan stole på din potentielle partner, vil du undgå at investere i dem følelsesmæssigt for at beskytte dig selv. Nogle gange vil du helt undgå forhold.

Følelsesmæssig utilgængelighed kan kræve sin pris og blokere dig for at danne et sundt og meningsfuldt forhold til andre. Selv hvis personen er den rigtige for dig, vil du stadig finde en måde at retfærdiggøre din afvisning eller manglende evne til at binde dig.

Du vil gøre alt dette af frygt for at blive såret, ligesom du blev såret af dine forældre.

8. Mangel på selvkærlighed

Er dine følelsesmæssige behov nogensinde blevet opfyldt af din mor? Hvis ikke, vil du have svært ved at elske dig selv og skabe sunde relationer med andre.

Mangel på selvkærlighed og medafhængighed (følelsesmæssig eller psykologisk afhængighed af en partner) vil dominere dit væsen.

Hvis du aldrig har oplevet en mors ubetingede kærlighed, vil du føle dig ufortjent til den. Ubevidst vil du tro, at det er dig, der er skyld i, at du ikke blev passet ordentligt på og elsket som barn.

Du vil mærke konsekvenserne af dette i alle aspekter af dit liv, lige fra kommunikation med andre til din arbejdsindsats. Mangel på selvkærlighed betyder, at du har lav selvtillid og ikke tror på, at du kan opnå storhed.

Det kan også manifestere sig som social angst, frygt for offentlige taler og frygt for at være centrum for opmærksomhed i almindelighed.