Skip to Content

3 Tankespil, Som Hver Eneste Giftige Person Spiller Med Dig

3 Tankespil, Som Hver Eneste Giftige Person Spiller Med Dig

Lad dig ikke narre, du er ikke undtagelsen.

Hvordan ved du, om du har en giftig person i dit liv? Lad mig præsentere dig for de tre mest almindelige tankespil hos giftige mennesker, og du er velkommen til selv at bedømme.

Når personen viser sig at være giftig, må du ikke overbevise dig selv om, at du kan ændre ham eller hende.

For med mindre du er en professionel terapeut, er det usandsynligt, at du kan påvirke hans eller hendes adfærd.

De har personlighedsforstyrrelser og psykiske lidelser, og de har brug for professionel hjælp.

Det sidste, du har brug for, er at ødelægge dig selv ved at forsøge at forstå ham/hende og give alt for at hjælpe dem.

Nu hvor vi har det på det rene, er her de tre tankespil, som giftige mennesker spiller med dig.

Spil nr. 1: Få, bevare eller erhverve kontrol

Toxiske mennesker handler kun om kontrol – hvis de ikke har kontrol over andre mennesker, har de ingenting.

Hvis de kan fremkalde en bestemt reaktion hos dig eller få dig til at gøre, hvad de vil, giver det dem den følelse af magt, de leder efter.

Det får dem til at føle, at de har kontrol over situationen, og det giver dem også en følelse af magt over dig.

Hvad er historien bag dette? Giftige mennesker har brug for at have kontrol overalt, men hvis de ikke kan få det, hvor de vil have det, fordobler de dosis på dig.

Så hvis de ikke kan få kontrol på arbejdet, vil de søge efter den et andet sted – og så vil de kompensere for det med dig.

Vær opmærksom på, om du med vilje giver kontrollen for at tilfredsstille den person, der spiller tankespillet, eller om du bliver manipuleret?

Spil nr. 2: Skyld-tripping

 

Giftige mennesker har brug for at få dig til at føle dig underlegen, da det er den eneste måde at gøre dem overlegne på. Ved at gøre dig usikker, føler de sig mere selvsikre.

Hvis du ikke gør, hvad giftige mennesker vil have dig til at gøre, vil de give dig skyldfølelse.

De vil kalde dig navne, og de vil være i stand til at nedgøre dig eller få dig til at tro, at du gør noget forkert.

I stedet for åbent at sige: Jeg har et problem med, at du gør det, kan han beskylde dig for at være frigid, så han kan få mere sex, eller hun kan beskylde dig for at være sexistisk for at få dig til at opføre dig, som hun vil have det.

Uanset hvad er det en usund måde at udtrykke følelser på, og du har ikke lyst til at blive offer for sådan et tankespil.

Spil nr. 3: Skam og diskvalificering

Giftige mennesker heler deres komplekser ved at nedgøre andre mennesker. De har det kun godt, hvis de mennesker, de er omgivet af, har det dårligt, og de vil gøre alt for at skabe et sådant miljø for sig selv.

Folk, der spiller udskammende tankespil, prøver at udtrykke deres vrede ved at forsøge at fange dig i at gøre noget, de anser for upassende.

De venter bare på, at du begår en fejl, så de kan udskamme dig eller påpege, hvordan det, du gør, er forkert.

Hvis du f.eks. nævner noget, der har med religion at gøre, kan det være det eneste, de har ventet på for at få dig til at skamme dig over din tro.

De er også meget gode til at diskvalificere folk. Det er en metode til at sige noget sårende til nogen og så, når de bliver sårede, lave en dobbelt-trick ved at få det til at se ud, som om de slet ikke mente det, du troede, de mente.

Det bliver ofte efterfulgt af “Nogle gange er du så overfølsom.” eller “Det var bare en joke, slap af.”. De diskvalificerer dig først, og derefter fornærmer de dig. Det er, som om de med vilje sårer dig to gange.

Er du sikker på, at du vil håndtere disse ting eller være omgivet af denne slags mennesker?

Selvom du måske er offer for en giftig person, skal du ikke glemme, at der er en stor mulighed for, at en giftig person er offer for en anden giftig person, og det går bare rundt og rundt.

Du kan ikke ændre dem, men du kan forsøge at hjælpe dem, for de har virkelig brug for hjælp.

Der findes mennesker, der er kvalificerede til at håndtere sådanne problemer, og det bedste, du kan gøre, hvis du ikke har lyst til at miste personen, er at holde ham/hende i hånden i den proces, hvor han/hun indser, at han/hun har problemer.

Men hvis de ikke vil have hjælp, skal du ikke blive hængende længe nok til at blive beruset af giftige mennesker. Du skylder dig selv meget mere.