Skip to Content

Til Alle De Enlige Mødre Derude: I Er Sande Helte

Til Alle De Enlige Mødre Derude: I Er Sande Helte

Det er hårdt at være mor, men at være enlig mor er det hårdeste job i verden.

Du er overladt til dig selv med masser af følelsesmæssig smerte, som du er nødt til at udholde, og et barn, der har brug for dig mere end nogensinde.

Og hver dag tager du dig selv i at græde ud, fordi livet var så uretfærdigt over for dig, men så ser du to lyse øjne, der kigger på dig og spørger, om du er okay.

Så du rejser dig op, samler den sidste smule styrke, du har, og fortæller dit barn, at mor er okay, og at du faktisk ikke græd – noget faldt ned i dit øje.

Du lyver for dit barn – uden at kunne tro på din egen løgn – men du vil ikke såre ham, for du vil ikke have, at han skal lide ligesom dig.

Du ønsker ikke, at han skal savne sin faderfigur, så du går altid en ekstra mil for at kompensere for den kærlighed, han ikke får fra en såkaldt far.

For der er en mand derude, som er hans far, men din søn vil aldrig kalde ham “far”. Fædre gør ikke den slags ting. De gør ikke mødre kede af det, og de forlader aldrig deres børn.

Fædre er der for at putte deres børn hver aften og kysse dem godnat. De kommer til hver eneste fodboldkamp og er deres børns største fan.

Fædre bærer deres børn på deres skuldre og får dem til at føle, at de kan erobre verden, fordi de er så høje.

Fædre får børn til at føle sig så specielle og så unikke. Men når der ikke er nogen far til at gøre alle disse ting, må en forælder gøre det.

Og i dette tilfælde er det de enlige mødre. De bærer den tunge byrde på deres ryg, men de siger aldrig, at det er svært for dem.

De er så gode til at multitaske og gøre ting, de aldrig troede, de ville være i stand til.

De er trætte af alt det arbejde, de er nødt til at udføre alene, men det taler de aldrig om.

De enlige mødre taler ikke om de to jobs, de er nødt til at tage for at betale regningerne og huslejen.

De taler ikke om al den følelsesmæssige smerte, der er inden i dem, og om al den kærlighed, de stadig har, men der er ingen, der gengælder den.

De lader, som om de er de stærkeste kvinder i offentligheden, men når de kommer hjem til deres fire vægge, falder de fra hinanden i en million splintrede stykker – stykker, der ikke kan sættes sammen igen, uanset hvad der sker.

Og de lever sådan, som om alt er normalt, og de har et drømmeliv.

Enlige mødre er sande helte, men det ser andre ikke. Det er nemt at sladre om og dømme dem, men når du først er i deres sko, vil du se, at deres hverdag er en konstant kamp.

Det er en kamp for deres liv og for det lille væsen, der beundrer dem og tror, at de er magtfulde, og at de kan løse ethvert problem.

Og bare på grund af de store øjne og det smil, der kan gøre din dag bedre, kæmper I, de enlige mødre, så meget I kan.

I kæmper for at give dem alt, hvad de har brug for, for at give dem kærlighed, hengivenhed og råd.

I har to jobs, fordi I ved, at underholdsbidraget ikke er nok. Du ønsker simpelthen ikke at skuffe dine børn mere, end de allerede er.

Du hader at se tårerne i deres øjne, når de ser andre familier gå i parken sammen og bagefter tage hjem til sig selv.

Og du hader, at du ikke kan finde en gyldig grund til at forklare, hvorfor din familie ikke tager hjem med far, og hvorfor han ikke er der sammen med dig.

Du har en klump i halsen og er på grådens rand, men alligevel lykkes det dig at finde på noget og fortælle dit barn, at du vil have det sjovt med far næste gang.

Og med tunge skridt kravler du hen til dit tomme hjem og lader som om, du er superhelten, der altid smiler og har det godt.

Du prøver så hårdt du kan at være den bedste version af dig selv, at være en drømmemor for dit barn, men du ved, at det er sværere end nogensinde.

Når dit barn så endelig sover i dine arme, ser du på ham, og du fortryder ikke noget af det, du gjorde for ham.

Du har ikke noget imod at være mor, husholderske, læge, psykolog, bedste ven, tjener og beskytter på samme tid.

Du har ikke noget imod at gøre alt det hver dag, 24/7 og ikke få løn for dit arbejde.

Du har ikke engang noget imod, at du er den, der gør en ekstra indsats, fordi du ved, at dit barn vil blive et godt menneske.

Og alt det er takket være dig – mor!

Du er en sand superhelt, og jeg ved, at der er nogen deroppe, som ser al din smerte og dit offer.

Jeg ved også, at du en dag vil se frugten af dit arbejde, og at du vil være så stolt af dig selv, fordi du gjorde alt det alene, uden hjælp. Og det lykkedes for dig.

Dit hovedprojekt er færdigt, og det er helt perfekt på grund af dig, mor.

Så du skal ikke tro, at du begik fejl, for du gjorde dit bedste for at få tingene til at fungere. Du var en tryllekunstner, der fik ting til at fungere, som ikke fungerede i begyndelsen.

Så løft hovedet, du stolte kvinde, og lad aldrig nogen få dig til at se ned.

Du er mere end nok!

Du er værdig!

Du fortjener verden!

Du ved, at du har ufuldkommenheder, men de gør dig perfekt, som du er.

Dine vanskeligheder afspejler ikke dit værd, for du ved allerede, at du er mere end nok, så lad aldrig nogen overbevise dig om det modsatte.

Jeg vil ikke lyve for dig og fortælle dig, at det er let, for det er det ikke.

Denne fase af dit liv er som en rutsjebane af følelser, et vanvittigt drev, hvis ende er ukendt. Men jeg ved én ting – det er helt sikkert det hele værd.

Det er det værd på grund af de små øjne, der kigger på dig og synes, at du er perfekt.

Det er nok på grund af de små hænder, der rækker ud efter dig for at beskytte dem, fordi de tror, at du er den stærkeste.

De tror, at du kan erobre verden, og sandheden er, at det kan du virkelig.

Mor, du kan erobre verden med den ene hånd, mens dit barn holder den anden.

Så du må aldrig glemme, at du er nok.

Faktisk, mor, er du mere end nok!