Skip to Content

At Overleve Narcissistisk Misbrug

At Overleve Narcissistisk Misbrug

Har du nogensinde følt at alt hvad du siger er forkert? Uanset hvor meget du prøver, er der ikke noget du kan gøre godt nok? Du virker som om du aldrig opnår det du sætter dig for, og det ikke helt som du havde planlagt?

Føler du sådan fordi din partner siger det til dig?

Alt for tit indleder kvinder et forhold til charmerende, karismatiske og spændende mænd, som virker til at passe på opskriften på den “perfekte prins”, blot for hurtigt at indse at de er faldet for en bedrager. Det er som en stikkontakt der pludselig slåes fra, og en dag vågner du op og alt hvad du har troet på at ikke har været andet end opspind og fantasier.

Velkommen til en verden af narcissistisk misbrug. Patologisk narcissisme, også kaldet subklinisk narcissisme eller narcissistisk personlighedsforstyrrelse (NPF), er en variant af at være psykotisk, og er en meget reel og meget alvorlig tilstand. Forstyrrelsen er karakteriseret af en falsk følelse som maskerer dybtsiddende skam forbundet med traume. At narcissister er gode skuespillere, er en mere moderne måde betegnelse. Deres ydre selvbillede stemmer ikke overens med indholdet.

Narcissister præsenterer sig selv som tilstede og utroligt charmerende, omgængelige, vellidt og velstående. Dette tiltrækker deres potentielle partnere. Men er ofrene uheldige nok til at blive suget ind i det sadistiske spil, vil de hurtigt begynde at føle at der er noget galt i deres forhold – selv om mange føler at de ikke kan sætte fingren på præcist hvad der er galt. Langsomt men sikkert, når narcissist masken fjernet, og lidt efter lidt begynder det at sprække på overfladen, ind til det sindsyge monster der lå gemt, bliver synlig for dig.

Forhold med narcissister følger normalt tre definerede etapper – idealisere, devaluere, kassere. I begyndelsen virker alting perfekt. Ofrene bliver fejet af fødderne. De føler sig utrolig heldige, fordi de har fundet den ideelle partner. Under devalueringsfasen begynder narcissisten at komme med nedsættende kommentarer her og der om ofret, noget som får hende til at begynde at tvivle på sig selv, og hun begynder at føle som om hun ikke kan leve uden hendes partner. Dette står på i en betydelig periode, der er lang nok til at offret føler sig fanget.

Ofret begynder at føle sig nervøs og kan, i devauleringsfasen, opleve panikanfald, eller også får de en depression. De føler som om at alt det de engang troede på var en løgn, og alt de nogensinde har stolet på, nu er upålidelig. Det virker som om ingenting er vigtigt mere. Og dette er utrolig målrettet af ham. Narcissisten har banet vejent il total afhængighed, og en afhængighed af ham. Han har sørget for at hans offer er fysisk, mentalt, følelsesmæssig og økonomisk afhængig af ham, og nu kan hun ikke forlade ham.

Den sidste etappe er enhver kvindes værste mareridt. Pludselig befinder de sig i en episode af “Investigation Discovery” og tænker “hvem pokker har jeg giftet mig med?”, her vælger narcissisten at kassere dem og forholdet en gang for alle.

Devalueringen overgår normalt til kassering når offret begynder at modsætte sig det der bliver sagt og gjort og udstiller narcissisten. Dermed bliver du påført narcissistisk skade. Dette er et begreb der anvendes til at beskrive narcissistens reaktion når et offer udfordrer ham. Han bliver ikke kun såret og føler sig tilsidesat, men han bliver determineret på at ødelægge hans modstander.

Han har arbejdet så hårdt på at tage alt hvad betyder noget for dig fra dig, så offret er ikke længere andet end pant. Men vover hun at udfordre dette! Hvordan vover hun at tvivle på processent! Der er ingenting der stopper ham, og han vil søge hævn og sørge for at hun bliver straffet.

Narcissister er dygtige til at lyve og manipulere. De bruger dig og kaster rundt med dig., og deres falske facader er ikke andet end et skjold der er programmeret til at ødelægge. Under dette, inden i, er de næste unmenneskelige. At modsige dem vil udløse et narcissistisk raseri. Og hvis et offer er heldig nok til at slippe væk, relativt uskadt, kan hun forvente at få konstant påmindelse om ham. Narcissister forsvinder aldrig helt.

Ofre som er blevet såret (og fortsætter med at være i forholdet) af nacissister er utrolig opmærksomme på narcissistiske træk, nogle vil kalde dem paranoide. De har en tendens til at tage deres traumer med ind i fremtidige forhold. Men dette betyder ikke at det behøver at være sådan.

Nøglen til helbredelse efter et narcissistisk misbrug, er at tilbringe en tilstrækkelig rum af tid alene. Det er rigtigt – helt alene. Du skal ikke være bange for at være alene med dig selv. Trods alt, så har vi virkelig brug for at finde ud af hvad vi er tiltrukket af, og hvad der motiverer os, sådan at cyklussen ikke gentages og fremtidige partnere ikke bliver forslået og såret af vores følelsesmæssige bagage.

Vi har også brug for at undgå kontakt med vores misbrugere så meget som muligt og så ofte som muligt. Selv om der skal deles børn. Selv om i har fælles venner. Fremfor alt skal vi lære at elske os selv igen.