Skip to Content

Hvad Er LGBTIQCAPGNGFNBA? LGBT+ Forkortelser Forklaret

Hvad Er LGBTIQCAPGNGFNBA? LGBT+ Forkortelser Forklaret

I løbet af de sidste par år er det akronym, der tidligere var kendt som LGBT, gradvist blevet udvidet og forgrenet i et par versioner.

LGBTIQCAPGNGFNBA, LGBTQIP2SAA og LGBTQIAGNC er nogle af de mange forskellige betegnelser for det, der tidligere blev kaldt LGBT-samfundet.

Disse længere akronymer er ikke formelle udtryk, der er kollektivt accepteret af fællesskabet, men præferencer hos individuelle mennesker. I øjeblikket er der ikke én, som alle kan blive enige om.

Lad os se, hvad alle disse bogstaver betyder, og om der findes en standardiseret betegnelse for LGBT og relaterede fællesskaber.

Hvad står LGBTIQCAPGNGFNBA for?

heart with LGBT colors

Det startede som LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender), som var en bredt accepteret initialisme, der blev brugt til at beskrive ikke-heteroseksuelle seksuelle orienteringer og kønsidentiteter, der ikke var af samme køn.

I et stykke tid var versionerne LGBTQ, LGBTQI, LGBTQIA og LGBT+ og deres kombinationer også meget udbredte i miljøet. De tilføjede paraplybetegnelsen queer, interkønnede, aseksuelle og plustegnet for at beskrive relaterede identiteter.

Efterhånden som nye bogstaver blev introduceret, ændrede nogle udtryk sig, nogle bogstaver fik flere betydninger, og nogle blev genstand for kontroverser.

– L – Lesbisk

Lesbisk

Bruges til at betegne identiteter og adfærd relateret til kvinder, der er tiltrukket af andre kvinder.

– G – Bøsse

Bøsse

Selv om G i LGBT og andre akronymer står for gay og betegner homoseksuelle mænd, bruges ordet gay ofte af folk med andre seksuelle orienteringer i samfundet som en slags forkortelse.

– B – Biseksuel

Biseksuel

Bruges også til at inkludere panseksuelle, som er adskilt i de længere akronymer.

– T – Trans

Trans

Trans og trans* er de foretrukne termer, da de er mere inkluderende end transkønnet.

Trans bruges normalt til at repræsentere transmænd og transkvinder, mens trans* også inkluderer identiteter som genderqueer, genderfluid osv.

transgender woman sitting on bench

– I – Interkønnet

Interkønnede

Interkønnede er født med en kombination af karakteristika (kromosomer, hormoner, reproduktive organer), der ikke passer til typiske mandlige eller kvindelige kroppe.

Inklusion af interkønnede er et kompliceret emne af flere årsager.

For det første er nogle interkønnede LGBT-personer, mens andre ikke er.

For det andet er de menneskerettighedsproblemer, som interkønnede står over for, ikke dækket af love, der beskytter LGBT-samfundet. Af denne grund kan de problemer, der er specifikke for dem, blive negligeret, da de allerede anses for at være håndteret.

– Q – Queer, spørgende

1. Queer

Paraplybetegnelse for enhver identitet, der ikke er heteroseksuel eller ciskønnet.

2. Spørgsmålstegn

Spørgsmålstegn ved og usikkerhed om seksuel og/eller kønsidentitet.

– C – Nysgerrig

Nysgerrig

En person, der typisk ikke er LGBT+, men som er interesseret i at udforske sin identitet og tiltrækning.

two woman hugging

– A – Aseksuel, agender, aromantisk, allieret

Aseksuel

Selvom udtrykket teknisk set betyder “ikke seksuelt tiltrukket af nogen”, er aseksualitet et spektrum (nogle mennesker oplever tiltrækning under visse betingelser).

Agender

Personer, der identificerer sig som værende uden køn.

Aromantisk

Mennesker, der ikke oplever romantisk tiltrækning.

Allieret

Da A i akronymet først blev fortolket som ally (ikke-LGBT-tilhænger af homoseksuelles og transpersoners rettigheder), udløste det kontroverser, især fordi det blev brugt i stedet for aseksuel.

Aseksuelle blev ofte ekskluderet af nogle i LGBT-miljøet, så dette blev også set som et eksempel på udslettelse af aseksuelle.

Desuden betragter mange mennesker ikke allierede som en del af fællesskabet, blot fordi de ikke er LGBT.

Da det er blevet standard og næsten trendy at støtte LGBT-rettigheder, har mange selvudnævnte allierede desuden bevist, at de har brugt deres aktivisme til at få indflydelse.

– P – Panseksuel

Panseksuel

Tiltrækkes af mennesker uanset køn.

– GN – Ikke-konformt køn

Ikke-konformt køn

Ikke i overensstemmelse med kønsnormerne for det køn, de identificerer sig med. Dette udtryk kan anvendes på både ciskønnede og transpersoner.

Transkønnede, der er kønsafvigende, kan især stå over for vanskeligheder, da deres kønspræsentation kan føre til, at de opfattes som det køn, de blev tildelt ved fødslen (uanset deres faktiske køn).

transgender man looking at camera

– GF – Flydende køn

Flydende køn

Foranderlig kønsidentitet.

RELATEREDE: Er du gråseksuel? Her er alt, hvad du behøver at vide!

– NB – Ikke-binær

Ikke-binær

En række identiteter uden for det binære kønsbegreb mand/kvinde. Nogle mennesker identificerer sig som et tredje køn, mere end ét køn, flydende køn eller slet intet køn.

– A – Androgyn

Androgyn

Kønsidentitet, hvor en person føler, at han/hun har maskuline og feminine sider.

– 2S – To-åndelig

To-ånd

Dette er et engelsk udtryk, der beskriver et tredje køn, som findes i nogle oprindelige samfund i Nordamerika.

Der opstod kontrovers, da nogle ikke-indfødte mennesker tilegnede sig udtrykket på trods af dets kulturelle og ceremonielle betydning.

Er LGBTIQCAPGNGFNBA det definitive akronym?

pride parade with big LGBT flag

Nogle organisationer og aktivister afviser LGBTIQCAPGNGFNBA og lignende alt for lange akronymer, fordi de kan synes at trodse deres formål.

De mener, at selv om inklusivitet er noget, vi absolut bør stræbe efter, så bliver eskalerende akronymer fremmedgørende og svære at følge med i.

Behovet for at sætte etiketter på sig selv har sit formål. Når folk udforsker deres identitet, kan det give trøst og håb at finde en etiket og dermed andre mennesker, der ligner en selv.

På den anden side vil nogle mennesker ikke føle sig inkluderet, fordi deres bogstav mangler, selv om der er så mange af dem. Nogle mennesker vil ikke kunne genkende sig selv i en eksisterende etiket og er nødt til at skabe en ny.

Der kunne være lige så mange akronymer, som der er kønsidentiteter og seksuelle orienteringer, og de ville stadig ikke dække de nye og fremspirende.

Endelig er der altid nogen, der ønsker at promovere sig selv ved at foregive at støtte den seneste trendsag.

Sådan fremmer du ægte inklusivitet

two man holding lgbt flag

At skændes om bogstaver i samfundet kan distrahere fra virkelige problemer, som seksuelle minoriteter og kønsminoriteter står over for. Nøglen er at håndtere de faktiske problemer og ikke blive distraheret af trivielle spørgsmål.

Hvis du har læst listen ovenfor grundigt, har du bemærket, at størstedelen af de nyligt tilføjede termer er relateret til kønsidentiteter.

Seksuel orientering og dens varianter er efterhånden velkendte for alle. Selvom de stadig står over for en række problemer, er homoseksuelle mænd og kvinder blevet meget mere accepterede sammenlignet med tidligere.

Trans*-personer er først lige begyndt at blive synlige.

Især når det gælder identiteter uden for det binære køn, har nogle mennesker svært ved at forstå, hvad der ligger uden for mand og kvinde.

Trans*-personer er stadig udsat for barske fordomme, som kan føre til vold og til at leve i frygt.

Accept er stadig langt væk, repræsentation er en mangelvare, og behovet for at finde et sted at høre til er reelt. Foretrukne pronominer er stadig ikke en standard.

Det kommer til at tage et stykke tid, før trans*-miljøet bliver lige så tolereret som homomiljøet (selvom “tolereret” er et deprimerende ord, så er det en begyndelse).

Indtil da er det mindre vigtigt, hvad man kalder fællesskabet.

For at opsummere

lgtb supporters on pride parade

LGBTIQCAPGNGFNBA er blevet kaldt verdens længste akronym (spoiler: det er det faktisk ikke), der bruges til at beskrive seksuelle orienteringer og kønsidentiteter.

Selvom det kan virke, som om det er vokset ud af proportioner, er det nødvendigt at anerkende grunden til det.

Mange trans*-personer, som først nu er på vej til at blive accepteret, leder stadig efter et tilhørsforhold. Af denne grund inkluderes mange kønsidentiteter separat i disse akronymer for at hjælpe folk med at føle sig accepteret.

Så længe kampen mod fordomme er i gang, bør navne og akronymer være et personligt valg.