Skip to Content

Til Den Mor, Der Ikke Ville Have Mig

Til Den Mor, Der Ikke Ville Have Mig

Kære fremmede,

Du skal ikke blive overrasket over, at jeg ikke kan kalde dig “mor”. Lad os se det i øjnene, du har aldrig været en mor for mig. Det gør ondt at indrømme, men du var intet andet end en fremmed for mig, så længe jeg kunne huske.

I årevis forsøgte jeg hele tiden at finde undskyldninger for dig. Jeg prøvede at retfærdiggøre, at du ikke elskede mig. Jeg blev ved med at lede efter grunde til, at du ikke kunne være der, når jeg havde mest brug for dig.

Og så blev jeg voksen. Og jeg stod over for den mest smertefulde sandhed i mit liv: Du ville ikke have mig. Du ved, hvad de siger: “Hvis du ville, ville du gøre det.”

Der er ingen skjulte grunde bag. Der er ingen stor sammensværgelse bag din afgang. Du vil ikke dukke op på mit dørtrin og forklare, hvorfor du var væk i alle de år. Du ville ikke have mig, og det er hele historien.

Men gæt engang: For første gang i mit liv er jeg ligeglad med, om du vil have mig nu. For denne gang er det mig, der ikke vil have dig. Ja, du hørte det rigtigt.

Den lille pige, der græd sig selv i søvn hver aften, er for længst væk. Den pige, der hele tiden spurgte sig selv, hvorfor hun ikke var sin mors kærlighed værdig, er død. Du har dræbt hende. Og tak fordi du gjorde det.

I al den tid har jeg troet, at jeg ikke var nok. Jeg mener, hvis min egen mor ikke kunne få sig selv til at elske mig, hvem kunne så? Hvordan kunne jeg forvente, at en mand ville anse mig for værdig, hvis du ikke gjorde det? Og vigtigst af alt, hvordan kunne jeg elske mig selv, hvis den person, der bragte mig til verden, ikke kunne se noget godt i mig?

Hvis jeg ikke kunne få dig til at blive ved min side, hvordan skulle jeg så kunne gøre noget rigtigt i dette liv? Der var tydeligvis noget galt med mig – noget, der jagede dig væk for alle de år siden.

Kan du forestille dig en lille pige, der kæmper med alle disse tanker? En lille pige med alle disse spørgsmål, uden et svar i sigte?

Efter nogen tid var det alt, hvad jeg ønskede: svar. Jeg ville have en slags afslutning. Jeg ville have, at du skulle se mig lige i øjnene og fortælle mig, hvorfor du ikke ville have mig. Var der ikke nogen del af mig, der kunne få dig til at elske mig?

Men da jeg blev ældre, indså jeg, at det ikke var mig – det var dig hele tiden. Du er den fejlbehæftede. Og jeg siger det ikke, fordi jeg hader dig eller fordi jeg vil såre dig.

Sandheden er, at jeg har ondt af dig. Nej, jeg har ikke tilgivet dig, og det tror jeg heller aldrig, at jeg vil gøre. Selv hvis jeg kunne få mig selv til at gøre det, kan den lille pige, der længtes efter dig, aldrig tilgive dig, at du ikke var der.

Men jeg har medlidenhed med dig. For ved du hvad? Det er dit tab. Nej, det er ikke bare en tom sætning, som jeg bruger for at trøste mig selv. Du mistede virkelig meget, da du besluttede dig for ikke at være en del af mit liv.

Du er her ikke til at se det, men jeg er blevet en fantastisk kvinde og et storslået menneske. Se, jeg har klaret det! Jeg har klaret mig uden din hjælp. Så det er dig, der har tabt.

Ja, du var der ikke på min første skoledag, men du havde heller ikke chancen for at se mig afslutte min uddannelse på universitetet. Du var der ikke til at hjælpe mig med at vælge det perfekte outfit til min første date eller til at tørre mine tårer væk efter min store hjertesorg. Du var der ikke til at holde mig i dit skød og fortælle mig, at alt nok skal gå. Men du fik heller ikke lov til at se mig gå ned ad kirkegulvet. Du var der heller ikke til at ønske mig “held og lykke” før min første jobsamtale. Men du var der heller ikke til at se mig få den forfremmelse, jeg drømte om. Du var der ikke for at lære mig at være en kvinde, men du kommer heller ikke til at møde dine børnebørn.

Det vigtigste er, at du har mistet et stort menneske. Jeg kunne have været din datter og din bedste veninde – hvis du bare havde givet mig en chance.

Misforstå mig ikke – jeg siger ikke, at jeg er perfekt. Jeg er sikker på, at du ville have haft meget at se til ved at opdrage mig. Men det er det, som moderskab handler om, ikke sandt? Du valgte trods alt at få mig – jeg bad aldrig om at blive født. Og jeg bad bestemt ikke om at blive efterladt, som om jeg ikke betød noget.

Og hvad har jeg mistet? Tja, set fra dette synspunkt tror jeg faktisk, at jeg har vundet meget mere, end jeg har mistet. Jeg mistede en egoistisk, forfærdelig person, som er ligeglad med sit kød og blod, for slet ikke at tale om nogen andre. Hvem har brug for sådan en person i sit liv? Er der noget værre end et menneske, der efterlader frugten af sit eget livmoderliv? Selv vilde dyr gør ikke det. Hvor ondt det end gør ondt at sige det, så tænker jeg nogle gange, at jeg er heldig ikke at have haft sådan en rollemodel omkring mig.

Faktisk synes jeg, at jeg burde takke dig for at gå væk fra mig, da jeg var lille. Hvis det ikke var for det, ville jeg aldrig være blevet den stærke kvinde, som jeg er i dag.

Hvis du ikke havde forladt mig, ville jeg ikke have lært at stole på mig selv. Jeg ville ikke have været så forsigtig, når det gjaldt om at lukke nye mennesker ind i mit liv. Jeg ville ikke have prøvet hårdt at få succes – bare for at bevise over for dig, at jeg kunne klare det uden dig i nærheden.

Din afgang fik mig til at se mine mest skræmmende dæmoner i øjnene. Men det fik mig også til at indse, at jeg er elskelig, at jeg er værdig, og at jeg er god nok.

Vigtigst af alt viste du mig, hvilken slags mor jeg aldrig skulle blive. At du forlod mig fik mig til at elske mine børn endnu mere og hjalp mig til at blive en bedre mor for dem. Jeg vil bare gerne give dem alt det, som jeg ikke havde under min opvækst. Nej, jeg taler ikke om penge – jeg taler om mere værdifulde ting, såsom opmærksomhed, respekt, tid, anstrengelse og vigtigst af alt, kærlighed.

Så kom venligst ikke krybende tilbage i mit liv, for du er ikke velkommen her. Du var der ikke, mens jeg byggede det op fra bunden, og jeg har bestemt ikke brug for dig nu.

Prøv ikke at ringe til mig, når du bliver gammel, og når skyldfølelsen banker på din dør. Du skal ikke bede om min hjælp, når du har brug for nogen til at tage sig af dig. Gæt engang, jeg var også hjælpeløs engang, og du var fuldstændig ligeglad med det.

Du skal ikke engang tænke på at bede om min tilgivelse. Uanset hvad du gør, kan du ikke gå tilbage i tiden og slette alle de år, hvor du har været fraværende og forsømt mig. Dit “undskyld” betyder ingenting nu, og det vil det aldrig gøre.

Du skal ikke forvente, at jeg kan hjælpe dig med at vaske dine synder væk. Bær dit kors på samme måde, som jeg har båret min smerte i alle disse år.