Skip to Content

Overlevelse Af Narcissistisk Misbrug

Overlevelse Af Narcissistisk Misbrug

Har du nogensinde følt, at alt, hvad du siger, er forkert? Uanset hvor meget du prøver, er der aldrig noget, du gør, der er godt nok?

At du aldrig kan opnå det, du har sat dig for, på den måde, du havde tænkt dig?

Har du det sådan, fordi din partner fortæller dig det?

Alt for ofte indleder kvinder forhold med charmerende, karismatiske, spændende mænd, der ser ud til at passe til den “perfekte drømmeprins”, kun for hurtigt at indse, at de er faldet for en bedrager.

Som om en kontakt pludselig bliver slået til, vågner de en dag op, og alt, hvad de troede var sandt, var ikke andet end røg og spejle.

Velkommen til en verden af narcissistisk misbrug. Patologisk narcissisme, også kaldet subklinisk narcissisme eller narcissistisk personlighedsforstyrrelse (NPD), er en variant af psykopati og er en meget reel og meget alvorlig tilstand.

abused woman posing

Forstyrrelsen er karakteriseret ved en falsk grandios selvfølelse, som maskerer dybtliggende skam forbundet med traumer.

Det er en fin måde at sige, at narcissister er gode skuespillere. Deres ydre selv stemmer ikke overens med det indre.

Narcissister præsenterer sig oprindeligt som meget charmerende, omgængelige, vellidte og velhavende. Det tiltrækker naturligvis potentielle partnere til dem.

Men ofre, der er uheldige nok til at blive suget ind i det sadistiske spil, begynder hurtigt at føle, at der er noget galt i deres forhold – selvom mange ikke kan sætte en finger på, hvad det er.

Langsomt og sikkert fjernes narcissistens maske, og lidt efter lidt begynder revner at dukke op til overfladen, indtil det forstyrrede monster, der altid har været skjult nedenunder, bliver synligt.

Forhold med narcissister følger typisk en vej defineret af tre faser – idealisere, devaluere, kassere. I begyndelsen virker alt perfekt.

Ofrene bliver fejet af banen. De føler sig ekstremt heldige over at have fundet deres ideelle partner.

I devaluering begynder narcissisten imidlertid at prikke og stikke, komme med nedsættende kommentarer her og der om offeret, hvilket får hende til at tvivle på sig selv og føle, at hun ikke kan leve uden sin partner.

man kissing smiling woman

Dette fortsætter i lang tid – længe nok til, at offeret kan føle sig helt fanget, hvis hun tillader det.

Ofrene begynder at føle sig meget ængstelige og kan opleve panikanfald i devaluering eller glide ind i en dyb depression.

De føler, at alt, hvad de nogensinde har troet på, er en løgn, og at alle, de har stolet på, er upålidelige. Intet synes at betyde noget længere.

Og det er meget, meget målrettet. Narcissisten har banet vejen for total afhængighed og afhængighed af ham.

Han har sørget for, at hans offer er fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og økonomisk afhængig og ikke let kan forlade ham.

Den sidste fase er enhver kvindes værste mareridt.

Pludselig er de havnet i et afsnit af Investigation Discovery’s Who The (Bleep) Did I Marry? da narcissisten vælger at skille sig totalt af med dem én gang for alle.

Devaluering går som regel over til kassering, når offeret begynder at gøre gengæld, udstøder narcissisten og derved påfører narcissisten skade.

violent man rising hand on woman

Det er et udtryk, der bruges til at beskrive den reaktion, en narcissist har på et offer, der udfordrer ham.

Han bliver ikke bare såret og føler sig krænket, men bliver også fuldstændig fast besluttet på at ødelægge sin modstander.

Han har arbejdet så hårdt for at tage alt værdifuldt fra ham, så offeret er ikke andet end en brik.

Hvor vover hun at udfordre dette! Hvor vover hun at tvivle på processen! Han skyr ingen midler for at få hævn og sikre sig, at hun bliver straffet.

Narcissister er dygtige løgnere og manipulatorer. De bruger og misbruger, og deres falske facader er ikke andet end robotskaller, der er programmeret til at ødelægge.

Nedenunder er de næsten umenneskelige. At afsløre dem vil udløse narcissistisk raseri.

abused woman sitting on the floor in bedroom

Og hvis et offer er heldig nok til at slippe relativt uskadt, kan hun forvente at opleve ubestemt hoovering – konsekvent dvælen. Narcissister forsvinder aldrig.

Ofre, der er blevet brændt (og fortsat bliver det) af narcissister, er hyperbevidste om narcissistiske træk, måske paranoide.

De har en tendens til at bære traumet med sig ind i fremtidige forhold. Men det behøver ikke nødvendigvis at være sådan.

Nøglen til heling efter narcissistisk misbrug er at tilbringe tilstrækkelig tid alene. Det er rigtigt – helt alene.

Vi må ikke være bange for at tilbringe tid kun med os selv.

Når alt kommer til alt, er vi nødt til virkelig at forstå, hvad vi tiltrækkes af, og hvad der får os til at tikke, så at sige, så cyklussen ikke gentages, og fremtidige partnere ikke bliver forslået og slået af følelsesmæssig bagage.

Vi er også nødt til at undgå kontakt med vores overgrebsmænd så meget som muligt. Selv hvis der er problemer med forældremyndigheden.

Selv hvis vi har fælles venner. Frem for alt skal vi lære at elske os selv igen.

af Sara E. Teller