Skip to Content

Han Bliver Defensiv, Når Jeg Fortæller Ham, Hvordan Jeg Har Det (12 Ting At Gøre)

Han Bliver Defensiv, Når Jeg Fortæller Ham, Hvordan Jeg Har Det (12 Ting At Gøre)

I sidste uge inviterede min veninde mig til at hænge ud med hende, fordi hun gerne ville tale med mig.

Faktisk havde hun brug for råd om forholdsråd, fordi hun var et skridt fra at slå op med sin kæreste, som hun virkelig elsker.

Jeg spurgte hende, hvad problemet var, og hun sagde: “Han bliver defensiv, når jeg fortæller ham, hvordan jeg føler, og jeg kan bare ikke finde mig i det længere”.

Grunden til, at hun spurgte mig om råd, er, at jeg engang har haft med en mand at gøre, der var i defensiven, og det ved hun godt.

Den mand er nu min mand, og selv om det krævede en masse hårdt arbejde og indsats fra begge sider, lykkedes det os at overvinde den defensive adfærd, og nu fungerer vi bedre end nogensinde.

Da vi begyndte at date, vidste jeg, at jeg havde at gøre med en følelsesmæssigt lukket mand på et vist niveau, men jeg troede, at han ville være i stand til at åbne op, når vi lærte hinanden bedre at kende.

Denne ændring skete dog ikke så let.

Du ved, det er en meget vanskelig situation. Du elsker en person, og du er overbevist om, at personen også elsker dig, men alligevel bygger vedkommende en enorm mur mellem jer og tillader dig ikke at komme for tæt på ham eller hende.

Din elskede person stener dig og lukker sig selv ned, og du står bare der og føler dig magtesløs og kan ikke gøre noget ved det.

Det virker som om, du går på æggeskaller omkring ham, og det ødelægger dybt dit mentale helbred.

Det er simpelthen en følelse, som jeg aldrig ville ønske, at nogen skulle føle, ikke engang min værste fjende. Du er klar over, at dit forhold er ved at falde fra hinanden, og du føler dig simpelthen magtesløs over for det.

“Han bliver defensiv, når jeg fortæller ham, hvordan jeg har det” – 12 måder at håndtere det på

Jeg vil gerne dele disse små ting med dig, som hjalp mig med at håndtere min defensive mand. Jeg håber, at de også vil være nyttige for dig, ligesom de var for mig.

Så hvis du ønsker at komme igennem til din mand og redde dit forhold, skal du bare fortsætte med at læse nedenfor.

1. Sæt farten ned

Hvis han pludselig blev defensiv, da du tilstod ham dine følelser, så skal du helt sikkert sætte farten ned, for måske synes han, at tingene går alt for hurtigt, og han føler sig ikke tilpas med det.

Okay, du tabte bolden her, men det er helt sikkert en situation, der kan løses.

Du skal bare indrømme, at det hele kom for hurtigt, og at I bør lære hinanden bedre at kende, før I begynder at tale om jeres følelser igen.

Husk på, at hans defensivitet ikke betyder, at han har afvist dig. Det kan betyde så mange ting, men i de fleste tilfælde opfører en mand sig defensivt, når han ikke føler sig klar til at tale om sine følelser.

2. For at løse problemet skal du finde den grundlæggende årsag til hans defensive reaktion

Så det første skridt til at løse den defensive barriere, som din mand har sat mellem jer, er altså at finde hovedårsagen til hans defensive adfærd. Du er nødt til at konkludere, hvad der udløser den, før du er i stand til at løse den.

Når du først er klar over årsagen til hans adfærd, vil det være meget nemmere for dig at finde en måde at løse det på. Dette er faktisk det første skridt til at redde dit forhold.

3. Vær forstående

Du er nødt til at vise forståelse over for din mand, især hvis I er i et langdistanceforhold. Det er særligt svært at få et langdistanceforhold til at fungere med en partner, der er i defensiven.

Du skal dog vise ham, at du er der for ham uanset hvad. Bevis ham, at selvom du ikke altid forstår hans grunde til nogle af hans handlinger, så vil du altid støtte ham.

4. Lad være med at dømme ham

Husk, at du skal være mindre fordømmende og mere forstående og tålmodig, hvis du vil nedbryde murene i jeres forhold.

Jeg ved, at det er en meget vanskelig situation for dig, fordi du prøver virkelig hårdt, men du kan ikke forstå, hvorfor din partner opfører sig så defensivt. Jeg var dig engang, og tro mig, jeg ved, hvor meget det gør ondt.

Men selv om du ikke forstår ham, må du nogle gange opføre dig som du gør og ikke dømme ham.

En dag, når du overvinder alt dette, og det lykkes dig at få din mand til at åbne sig, vil du være glad for, at du ikke gav op.

5. Hold op med at brokke dig over det hele tiden

Forstå dette; ligesom du ikke kan få nogen til at elske dig, kan du heller ikke få dem til at sige det til dig.

Og det skal du heller ikke gøre, for det er noget, de selv skal gøre, og kun fordi de føler behov for at bekende det til dig.

At tvinge det og at brokke sig over det hele tiden vil ikke gøre dig noget godt. Du skal også forstå, at der er nogle mennesker, som ikke kan åbne sig så let.

Din mand er sandsynligvis en af dem, og derfor skal du have en blid tilgang til ham.

Hvis du gerne vil tale om noget, der generer dig, så prøv at bearbejde det gennem en sund samtale, og prøv at forstå, hvis han nægter at tale om det i det øjeblik.

Hvis ikke, så vil din mand efter et stykke tid være træt af din opførsel, hvilket sandsynligvis vil føre til et brud.

6. Konfronter ham, men…

Jeg ved godt, at hans defensivitet generer dig, og du har al mulig ret til at konfrontere ham med det. Tal med din defensive kæreste, for alt kan løses gennem ærlig og sund kommunikation.

Bed ham om at forklare dig, hvorfor han er så defensiv over for dig, hver gang du begynder at tale om dine følelser.

Hvis han ærligt holder af dig, vil han ikke tillade dig at spekulere over det længere og lide på grund af hans opførsel.

Han vil være direkte og ærlig over for dig og forklare grundene til hans opførsel. Herefter bør I forsøge at opnå et kompromis og arbejde på måder, der kan hjælpe jer med at overvinde dette problem.

7. Sig ikke ting af vrede, som du måske fortryder bagefter

Hans opførsel vil helt sikkert gøre dig meget ofte sur, men prøv at kontrollere dig selv i disse situationer.

Tillad dig ikke at sige nogle ting i disse vredesudbrud og raserianfald, som du sikkert vil fortryde senere.

Hver gang han kommer i forsvarsposition, bør du også trække dig tilbage. Tænk på det forhold, du har til dig selv, og hvordan dette skader det og også skader dit mentale helbred.

Træk dig tilbage i et stykke tid. Hold en wellness-dag, gør noget, der normalt beroliger dig, eller hæng ud med dine bedste venner. Det er altid den bedste terapi for enhver kærestesorg.

8. Advar ham om, at hans defensivitet ødelægger jeres forhold

Når du konfronterer ham med hans opførsel, bør du understrege alle de dårlige konsekvenser, det har for jeres forhold.

Fortæl ham også, at du er bekymret for, at det skader jeres forhold så meget, at det ikke er let at reparere.

Fortæl ham, at du endda har overvejet et brud, fordi du bare ikke kan finde dig i det længere.

Det vil sandsynligvis få ham til at ændre sin adfærd, selvfølgelig, hvis han elsker dig og ønsker at beholde dig i sit liv.

9. Læg alle dine våben fra dig

Nej, du overgiver dig ikke, men der er bestemt ikke brug for våben. Dette er ikke en krig, og dit forhold er bestemt ikke en slagmark.

Sagen er, at du blot skal vide, hvornår du skal trække dig tilbage i forholdet og give din elskede lidt plads.

Dette er helt sikkert et af disse øjeblikke. Du skal ikke gøre for meget drama ud af det. Det, din partner har mest brug for lige nu, er forståelse.

10. Neutraliser truslen

Når du har fundet ud af den grundlæggende årsag til hans adfærd, skal du arbejde på at neutralisere den. Så hvad betyder det helt præcist?

Hvis din mand for eksempel opfører sig defensivt på grund af ar fra hans tidligere forhold, som stadig gør ondt og hjemsøger ham, skal du hjælpe ham med at helbrede fra det og bevise ham, at du aldrig ville gøre sådan noget mod ham.

I sidste uge begyndte min mand at opføre sig defensivt igen efter så mange år, og jeg konfronterede ham med det samme med det.

Han sagde, at det hele er i mit hoved, men i går aftes indrømmede han, at det var fordi han har taget lidt på og var bekymret for, at jeg ikke kan lide ham mere, og at jeg nok ville forlade ham før eller siden.

For at være ærlig, sårede det mine følelser, fordi det fik mig til at føle, at han stadig ikke kender mig godt eller at han ikke tror på mine følelser for ham.

Men jeg forsøgte ikke at være fordømmende, og jeg nævnte ikke noget om det.

Den trussel, jeg skulle neutralisere, var hans lave selvværd, så jeg arrangerede straks et møde med en ernæringscoach og bad ham om at give os en kostplan. Ja, du har godt læst det, jeg er også på slankekur nu.

Det var den bedste måde at vise ham, at han altid vil have min støtte i alting.

Jeg begyndte også at komplimentere ham oftere for at vise ham, at han i mine øjne er den smukkeste og lækreste mand i hele verden.

11. Lad ham tale, når han føler sig klar til det

Jeg har allerede sagt, at man aldrig skal tvinge noget, især ikke når det kommer til romantiske forhold og til at udtrykke følelser. Du skal lade ham gøre det selv, når han føler sig helt klar til det skridt.

Hvis han er blevet hos dig, efter at du har tilstået, at du elsker ham, betyder det, at han også elsker dig, men ikke er klar til at sige det eller ikke ved, hvordan han skal sige det til dig.

Hvis tingene var omvendt, hvis han ikke føler det samme for dig, ville han gå efter din tilståelse.

Nogle gange har mænd bare brug for lidt mere tid end vi har til at acceptere deres følelser og sige dem højt.

12. Parterapi ville helt sikkert hjælpe

Desværre er han sandsynligvis ikke engang klar over, hvordan hans defensivitet påvirker dig og jeres forhold.

Derfor ville det bedste være at konfrontere ham med det og advare ham om alle de dårlige konsekvenser, det har for jeres forhold.

Parterapi reddede mit forhold, og jeg er næsten helt sikker på, at det ville hjælpe dig med at redde dit forhold. Nu skal du bare overtale din mand til det og finde den bedste parterapi.

Jeg er sikker på, at I begge vil få gavn af det, og at jeres forhold vil begynde at blomstre igen.

11 Mulige årsager til hans defensive adfærd

Som du allerede har set, er det første, du skal gøre, at finde den grundlæggende årsag til din partners defensivitet. Find ud af, hvad der udløser hans defensive adfærd, så du kan hjælpe ham med at overvinde den.

1. Impulsiv reaktion

Den sande (og uheldige) kendsgerning er, at de fleste mænd faktisk er bange for kærlighed og engagement.

Hvis du har indrømmet over for ham, at du elsker ham, og han straks er blevet defensiv, er det sandsynligvis bare en impulsiv reaktion.

Måske føler han det samme for dig, men han er ikke klar til at acceptere og anerkende sine følelser. Han er klar over, at det ville føre til et mere seriøst forhold, og det er han nok ikke klar til endnu.

Hans defensive adfærd bør ikke få dig til at slå op med ham med det samme. Giv ham lidt tid, og du vil se, at han vil række ud efter dig og bede dig om at tale om det, der er sket.

2. Han lider af lavt selvværd

Mænd, der kæmper med lavt selvværd, er generelt følelsesmæssigt lukkede af. Det er særligt svært for dem at opretholde et sundt forhold til nogen.

De føler, at deres fejl og ufuldkommenheder gør dem uværdige til at blive elsket.

Derfor skal du vise ham, at du også har ufuldkommenheder, og lære ham at omfavne disse mindre gode sider af sig selv i stedet for at lade dem underminere hans selvtillid.

Mænd med lavt selvværd søger konstant anerkendelse og bekræftelse fra deres kære. At forsøge at være forstående over for hans traumer er den bedste måde, du kan hjælpe ham på lige nu.

3. Han blev såret før

En anden årsag til hans defensive adfærd kan også være hans følelsesmæssige ar fra hans tidligere forhold. Hvis I allerede har talt om jeres fortid, kan du se, om dette er tilfældet for din mands adfærd.

Det betyder, at du skal hjælpe ham med at overvinde sine sårede følelser og håndtere sin følelsesmæssige bagage fra fortiden.

Det er ikke noget, der kan gøres fra den ene dag til den anden, så tag en dyb indånding og bevæbn dig med tålmodighed, for du får helt sikkert brug for det.

Du skal også bevise over for ham, at dine følelser for ham er ægte og ærlige, og at du aldrig ville kunne gøre noget, der kunne såre ham med vilje.

Kort sagt skal du bevise over for ham, at du ikke er som hans eks og aldrig vil blive det.

4. Eller også ønsker han simpelthen ikke at såre dig

Måske virker alt dette bare lidt for tidligt for din mand. Han har sikkert nogle følelser for dig, men han har ikke tid nok til at definere dem endnu.

Din kæreste er sandsynligvis stadig ikke sikker på, at han elsker dig, og han ønsker simpelthen ikke at lyve over for dig. Giv ham tid til at få styr på sine følelser, så er jeg sikker på, at han vil række ud efter dig hurtigere, end du tror.

Jeg vil også gerne fortælle dig, at vi alle bør lære af vores egne fejltagelser. Jeg burde ikke være den, der indrømmer mine følelser først over for min daværende kæreste-nu-mand i første omgang.

Og det gælder også for dig. Jeg lærte, at kvinder altid bør vente og lade deres partner indrømme deres følelser først.

5. Desværre kan det være et rødt flag for, at han ikke elsker dig

Hvis din kæreste bygger en mur mellem jer, hver gang I prøver at tale om følelser og ting, der generer jer i jeres forhold, er det et muligt rødt flag for, at han ikke elsker dig på samme måde som du elsker ham.

Han holder sikkert af dig, og den eneste grund til, at han gør dette, er fordi han ikke ønsker at såre dine følelser.

Måske vil han bare gerne være helt sikker på sine følelser, før han indrømmer dem over for dig.
Det er faktisk ikke en dårlig ting.

Det kan betyde, at han er ved at blive forelsket i dig, og at han meget snart vil være i stand til at sige de fem små ord højt: “Jeg er forelsket i dig”. Men indtil det øjeblik kommer, skal du være meget tålmodig.

6. Han er simpelthen en sårbar mand …

Hvis du også har problemet med “Han bliver i defensiven, når jeg fortæller ham, hvordan jeg føler”, har du måske ganske enkelt at gøre med en følelsesmæssigt sårbar mand.

Han bruger bare sin defensivitet som en forsvarsmekanisme for at håndtere sårede følelser. Den barriere, han har bygget mellem jer, er faktisk hans beskyttelse i tilfælde af, at du vil såre ham på en eller anden måde.

Han vil altid føle sig usikker på jeres forhold, fordi den frygt for at du får hans hjerte knust altid vil være til stede.

Det vil være særligt svært for ham at begynde at stole på dig, og vi ved alle, at der ikke er nogen kærlighed, hvor der ikke er tillid.

7. Eller, måske endda en følelsesmæssigt utilgængelig mand

Åh, hvis dette er tilfældet med din mand, vil det være ekstremt svært at overvinde hans defensive adfærd. Det er dog muligt, men I skal begge arbejde meget hårdt for det.

Følelsesmæssigt utilgængelige mænd ønsker aldrig at tale om deres følelser. De holder alting indelukket indeni, og det er ret svært at komme igennem til dem og få dem til at åbne op for dig.

Han vil heller ikke føle sig tryg ved, når du taler om dine egne følelser, fordi han bare ikke ved, hvordan han skal reagere på det.

I vil aldrig være i stand til at opbygge den følelsesmæssige intimitet, som virkelig er afgørende for et sundt forhold.

8. Han har brug for mere tid til at bearbejde både dine og hans følelser

Faktum er, at mænd ikke er så åbne, når det kommer til at tale om følelser og den slags ting. De har brug for mere tid til at kunne forbinde sig med deres partner på det følelsesmæssige niveau.

Det eneste, du kan gøre i denne situation, er at lade ham være i fred. En lille smule ro vil gøre ham godt, fordi han vil være i stand til at genoverveje jeres forhold og få styr på sine følelser.

Måske kom du for tidligt ud med din tilståelse af følelser, og han havde simpelthen ikke forventet det endnu og ved ikke, hvordan han skal reagere på denne situation.

Hvis det er tilfældet, vil denne stille tid også være god for dig, fordi kærlighed er en meget alvorlig følelse, og den skal bearbejdes meget omhyggeligt.

9. Han har dårlige kommunikationsevner

Vi er alle klar over vigtigheden af sund kommunikation for et vellykket forhold, og hvis din mand mangler kommunikationsevner, er det helt sikkert en grund til hans defensivitet.

Han elsker dig sandsynligvis, men han ved simpelthen ikke, hvordan han skal udtrykke disse følelser over for dig. Sagen er, at han ikke ønsker at skuffe dig, fordi han tror, at et simpelt “Jeg er forelsket i dig” ikke er nok.

Selvfølgelig bør I arbejde på at forbedre kommunikationen i jeres forhold. Du skal få din mand til at åbne sig over for dig og tale mere effektivt med din mand.

Du bør dog også give din mand lidt tid til at bevise sin kærlighed til dig med handlinger.

Måske er han en handlingens mand og mener simpelthen, at ord ikke betyder noget, hvis de ikke bakkes op af handlinger, hvilket han virkelig har ret i.

10. Måske har du simpelthen at gøre med en narcissist

Jeg kan huske, at jeg talte med en af mine veninder om de problemer, jeg havde med min kæreste, og hvordan han bliver defensiv, når jeg fortæller ham, hvordan jeg har det, og hun sagde straks, at jeg havde med en narcissist at gøre.

Det forekommer mig virkelig, at det er blevet ret normalt at kalde nogen for narcissist i dag. Hun foreslog, at jeg skulle afslutte det forhold med det samme.

Det fik mig kun til at beslutte at afslutte vores venskab.

Selv om min mand, dengang kæreste, var narcissist, kunne jeg ikke bare sådan lade ham gå. Helt ærligt, jeg kunne aldrig give slip på en person, jeg elsker, uanset hvad.

Jeg ved, at det er forkert at forsøge at ændre nogen, men jeg ville simpelthen forsøge at påpege over for ham, hvordan hans narcissistiske adfærd ødelægger alle forhold i hans liv.

Hvis du har bemærket, at din mand har narcissistiske træk, er det faktisk det, du skal gøre.

Du må ikke give op på en person, du elsker. Han kan ændre sin narcissistiske adfærd, og han vil gøre det for din kærlighed. Du skal bare være der for ham og støtte ham undervejs.

11. Problemet kan også ligge i dig

Du er nødt til at forstå, at du ikke kan opbygge den følelsesmæssige forbindelse straks efter, at I begynder at date. Hvis du forsøger at gøre det, vil din mand sandsynligvis opbygge en defensiv barriere mellem jer.

Det betyder ikke, at det er for svært at skabe forbindelse med en mand på et dybere følelsesmæssigt niveau. Faktum er, at det blot kræver mere tid.

Hvis du ønsker at tale om ting, der generer dig, bør du bede ham om at mødes og diskutere det.

Forsøg ikke at gøre det over sociale medier eller sms’er, for den slags ting skal virkelig diskuteres ansigt til ansigt.

Før I begynder at tale om jeres følelser, skal I først tage jer tid til at lære hinanden bedre at kende. Det er den eneste måde, I kan få et sundt forhold på.

Afslutning

Jeg tror, at den sætning, som min psykoterapeut har hørt omkring tusind gange, er: “Han bliver i defensiven, når jeg fortæller ham, hvordan jeg føler”.

Min kærestes defensivitet var en stor barriere i vores forhold, og jeg vidste simpelthen ikke længere, hvordan jeg skulle håndtere det.

Han var en meget venlig, kærlig og beskyttende mand, men hver gang jeg begyndte at tale om mine følelser, lukkede han sig bare ned.

Jeg kunne ikke komme igennem til ham, uanset hvor meget jeg prøvede. Og jeg prøvede virkelig hårdt. Heldigvis hjalp parterapi os meget, og det lykkedes os at overvinde det og forblive sammen.

Vi lever nu i et kærligt ægteskab, og han har ikke længere svært ved at erkende og tale om sine følelser.

Den berømte psykolog, Dr. John Gottman, har udviklet en teori kaldet “The Four Horsemen Of The

Apokalypsen’. I den teori fastslår han, at kritik, defensivitet, foragt og stenkastning er de mest destruktive faktorer for ethvert forhold.

Det er nemlig sådan, at defensiv adfærd kan skade forbindelsen mellem partnerne, hvilket virkelig kan være fatalt for et forhold.

Første gang du fornemmer den defensive stemning fra din partner, bør du tage den alvorligt og forsøge at finde ud af, hvad der fremkalder den.

Jeg håber, at mine ovenstående råd vil hjælpe enhver pige, der har med en defensiv kæreste at gøre. Det sidste råd, jeg vil give dig, er at du altid skal lytte til dit hjerte.

Husk også på, at der ikke findes nogen forhindring, som ægte kærlighed ikke kan overvinde. Hvis du ærligt elsker ham, og dit hjerte fortæller dig, at han også elsker dig, er det kampen værd. Tro mig, det er alle anstrengelserne værd.