Skip to Content

Skal Bedsteforældre Forventes St Babysitte Gratis?

Skal Bedsteforældre Forventes St Babysitte Gratis?

Mine bedste barndomsdage bringer mig altid tilbage til det samme sted – mine bedsteforældres hus. Jeg kan stadig huske hyggen i deres gamle lænestol ved siden af pejsen. Lyden af knitrende ild og duften af nybagte småkager vil for altid være indgraveret i min hukommelse.

Jeg tilbragte meget tid der og fandt ud af, at mine bedsteforældre ville være rige i dag, hvis de fik penge, hver gang de passede mig! Jeg er sikker på, at de gjorde det af kærlighed, men alligevel…

Vidste du, at omkring 60 % af bedsteforældrene i USA regelmæssigt passer deres børnebørn? Det er måske ikke chokerende, men det er det faktum, at mindre end 8 % af dem bliver betalt for det!

Ligesom i USA er det ualmindeligt, at bedsteforældre i Danmark bliver betalt for at passe børn. Den kulturelle forventning er, at denne omsorg gives frivilligt som en del af familiens støtte. Der er ingen formelle mekanismer eller udbredt praksis for at kompensere bedsteforældre for deres børnepasningsindsats.

Alle ved, at de elsker deres babyer mest i hele verden. Men forestil dig, at du opdrager dine børn, arbejder hårdt hele livet, og når du endelig går på pension, forventer nogen, at du skal babysitte gratis.

Jeg ville være en pissesur bedstemor, uanset hvor meget jeg elsker de børn, det er helt sikkert! En kvinde startede en hel diskussion på internettet…

Er det rimeligt, at jeg forventer, at min mor skal babysitte gratis?

Forestil dig en dag, hvor Reddit-brugere endelig bliver enige om et emne. Det virker måske som endnu et afsnit af Mission Impossible, men vi lever i det øjeblik lige nu. Jeg ved det, jeg kunne heller ikke tro det! Gad vide, hvad emnet er?

En kvinde henvendte sig til Reddit for at få en mening om et familiedrama. Tilsyneladende nægtede hendes mor at tage sig af sin nyfødte. Bedstemoren sagde, at hun var for gammel til det og allerede havde gjort sin del ved at opdrage sine børn (forkynde). Det brød kvinden sig ikke om, så hun skrev:

»Hun tilføjede også, at hvis jeg virkelig ønskede dette barn, så skulle jeg måske have overvejet at blive hjemme ligesom hende for at tage mig af det, mens min partner går på arbejde og forsørger os som en ›traditionel‹ familie, og at hvis hun og min far var i stand til at finde ud af det, så kan vi også.«

Mor forklarede, at tingene er svære efter pandemien, og at de ikke kan overleve på én indkomst, så hun er nødt til at gå på arbejde igen. Når du er den, der tjener flest penge, har du ikke råd til at være hjemmegående. Hun fortsatte:

»Som den, der tjener mest, har jeg en indre forpligtelse til at gå på arbejde igen, da det ikke kun er mig, der har mest på spil, men også mig, der tjener mest for at holde vores familie oven vande. Vi bor i øjeblikket i en lille 1-værelses lejlighed i et storbyområde og bliver nødt til at spare op til at flytte til en 2-værelses, når barnet er vokset op om et par år, da vi får brug for mere plads.«

Bedstemor kunne alligevel ikke sige nej til sin datter, men hun bad om at blive betalt for babysitningen. Derudover ville hun have, at de skulle give hende alt, hvad babyen ville få brug for, som autostol, klapvogn og meget mere.

Hun afsluttede indlægget med at spørge:

»Så AITA for at ville have min mor, som igen er hjemme hele dagen (tro mig, hun laver ikke andet end at se tv og lave mad), til at tage sig af min baby gratis, mens jeg og min partner prøver at få styr på vores økonomi?«

Hun spurgte, og Reddit-brugerne leverede varen!

Reddits endelige dom er, at…

Bedsteforældre er ikke forpligtet til at tage sig af deres børnebørn! Selv om de måske har en masse fritid, betyder det ikke, at de skal bruge den på at arbejde. Og jeg er helt enig!

De mennesker har arbejdet hele deres liv og optjent deres pension, så de bør gøre, hvad de vil med deres fritid. Hvis de vil sove hele dagen og ikke lave noget, så er det deres valg! En bruger skrev:

»Det er generøst af hende at være villig til at gøre det mod betaling, og så er du fræk nok til at være sur over, at hun ikke vil gøre det gratis? Hun har ret til at bruge sit liv og sin fritid, som hun vil. Det er ikke hendes skyld, at du er forgældet og har besluttet dig for at få et barn, du ikke har råd til.«

Mange mennesker dømte moren for ikke at tage ansvaret på sig og forberede sig økonomisk, før hun fik et barn.

Børn er dyre! Undersøgelser viser, at omkostningerne ved at opfostre et barn i 2024 er omkring $306.924 for familier med middelindkomst. Og det er kun, indtil barnet er 17 år gammelt! Så hvis du overvejer at få børn, så tænk dig om en ekstra gang!

Selvom alle bedsteforældre elsker at tilbringe tid med deres børnebørn (det er universelt, ikke?), er vi nødt til også at forstå deres synspunkt! Vi bør ikke have ret til at tro, at vi har gratis dagpleje, bare fordi vores forældre er pensionerede og »ikke har noget bedre at tage sig til«. Tro mig, det har de.

Hvis der findes en enkel løsning på de fleste af de problemer, vi mennesker står over for, så må det være kommunikation! En åben diskussion om vores forventninger med vores partner og familie, før vi træffer store beslutninger, kan spare os for en masse hovedpine.

Hvad er din mening om dette spørgsmål? Del din mening i kommentarfeltet!