Skip to Content

Sådan Styrer Du Dine Følelser I Et Parforhold: 20 Gennemprøvede Taktikker

Sådan Styrer Du Dine Følelser I Et Parforhold: 20 Gennemprøvede Taktikker

Når man bliver voksen, forventer alle, at man på magisk vis lærer at kontrollere sine følelser i et forhold. Men er det ikke på tide, at vi alle indrømmer, at vi ikke aner, hvordan det skal gøres?

Jeg ved, at jeg så det som en umulig opgave at tage kontrol over mine følelser. Det tog mig et stykke tid, før jeg mestrede det, og nu er jeg her og deler min visdom med dig.

Sådan kontrollerer du dine følelser i et forhold

Følg denne trin-for-trin-guide for at genvinde kontrollen over dine følelser:

1. Identificer dine følelser

beautiful woman thinking while standing by the window

Du kan ikke forvente at lære at kontrollere dine følelser, hvis du ikke har nået et stadie, hvor du kan identificere dem i første omgang. At undertrykke sine følelser kan virke som den nemmeste vej at gå, men tro mig – i det lange løb vil det kun give dig problemer.

Det er derfor, det første skridt i denne proces kræver, at du er ærlig over for dig selv. Mange mennesker har en vane med f.eks. at påstå, at de er vrede, når de i virkeligheden er kede af det.

Denne praksis er ikke gavnlig for din mentale sundhed. I stedet skal du være modig nok til at se alle dine negative følelser i øjnene og se dem i øjnene som en voksen.

2. Find dine triggere

Vi har alle negative tanker og følelser. Men nøglen til følelsesmæssig intelligens er at kende sig selv godt nok til at komme til bunds i sine triggere.

Hvad er det for et adfærdsmønster i dit forhold, der får dig til at få det dårligt? Hvad er det, der provokerer dig mest? Og vigtigst af alt, hvorfor?

Lad os sige, at din bedre halvdel ikke svarer på din sms. Det er din trigger, og det får dig til at få det dårligt.

Men hvorfor har du det sådan? Sårer det dit ego? Føler du dig følelsesmæssigt forsømt?

Udløser denne adfærd dine problemer med at blive forladt? Har du tillidsproblemer, der får dig til at tro, at de skriver til en anden?

3. Døm ikke dig selv

serious woman with glasses sitting in deep thoughts

Når du prøver at finde ud af, hvordan du kontrollerer dine følelser i et forhold på en sund måde, skal du glemme alt om at dømme dig selv. Du skal ikke skamme dig over at føle en bestemt følelse.

Hvem siger, at en bestemt følelse ikke er passende? Hvem siger, at du ikke har lov til at føle på den måde? Din følelsesmæssige tilstand er alene din sag, og du bør acceptere og omfavne alle dine følelser.

4. Prøv at være så realistisk som muligt

Noget af det sværeste er at observere sit kærlighedsliv fra et realistisk synspunkt. Når alt kommer til alt, er du involveret i det, og nogle gange er det umuligt at være objektiv.

Men af hensyn til dit mentale velbefindende er du nødt til at prøve at træde et skridt tilbage. Glem forelskelsen, vreden, den ægte kærlighed, bitterheden, nag… Prøv faktisk helt at glemme alle dine følelser.

I stedet skal du observere dit forhold som en udenforstående. Forestil dig, at en nær ven er kommet til dig med præcis dette problem.

Hvad ville du sige til dem? Brug det samme råd på dig selv!

5. Iagttag din partners følelser

På samme måde som du fokuserer på dine følelser, bør du også observere din partners følelser, hvis du ønsker et sundt forhold.

I er et team, og jeres reaktioner er som regel forbundne. Har din bedre halvdel også problemer med at kontrollere sine følelser?

Er det muligt, at I udløser hinandens negative tanker og følelser? I så fald har I ikke et sundt forhold, og det er noget, I bør arbejde på før noget andet.

6. Husk, at det er dig, der bestemmer

young woman looking away in horizont on the beach

Uanset hvad der sker, skal du huske på én ting: Det er dig, der har kontrollen! Selv når det ser ud, som om tingene er ved at falde fra hinanden, er det dig, der holder rattet.

Det er ikke dine følelser, der styrer dig – det er dig, der bestemmer over dem. Du er kombinationen af dit hjerte og dit sind, og det er dit job at finde balancen mellem de to.

Det, der er endnu værre end at lade sine følelser styre en, er at lade andre styre ens følelser og hele ens velbefindende. Du bør aldrig bringe dig selv i en situation, hvor hele dit humør afhænger af en anden person.

Jeg er ligeglad med, om vi taler om ægte kærlighed her – din partner bør ikke have den slags magt over dig. Du er ikke deres marionetdukke, og de skal ikke trække i trådene!

7. Omgiv dig med positivitet

Hold dig væk fra negative mennesker, så holder du dig også væk fra negative følelser. Jeg er ligeglad med, om disse giftige mennesker er dine nærmeste venner eller familiemedlemmer – hvis de bringer negativitet ind i dit liv, skal du droppe dem.

Hvad hvis du er omgivet af negativitet et sted, du ikke kan flygte fra, f.eks. på arbejdet? Hvis du ikke kan finde et andet job, kan du i det mindste kompensere for den negativitet med så meget positivitet, som du kan. I mellemtiden kan du prøve at lede efter et nyt job, for dit mentale helbred bør komme i første række!

Hvorfor ikke prøve at tage en pause fra de sociale medier? Du bruger alle dine dage på at scrolle gennem andre menneskers falske opslag og falske kærlighedsliv.

Så du antager naturligvis, at du har det værre. Alles partnere behandler dem bedre – de får dyrere gaver, og de er intime hele tiden.

På den anden side ligner dit forhold et vrag sammenlignet med deres. Derfor bliver du overvældet af negative følelser, som du ikke kan kontrollere.

8. Stop med at overtænke og bekymre dig for meget

Hvordan kontrollerer man sine følelser i et forhold? Tja, start med dine tanker.

Så længe du dissekerer alt, hvad din partner siger eller gør, vil du blive overvældet af negativitet. Tro mig, at overtænke og bekymre sig for meget er dine største fjender.

Misforstå mig ikke – det betyder ikke, at du bare skal følge med strømmen. Du er stadig ansvarlig for dit liv, og det er en moden ting at tænke sine beslutninger igennem.

Men du behøver ikke at analysere hver eneste lille ting, der sker i jeres forhold. Vigtigst af alt behøver du ikke gå ud fra, at der altid vil være det værst tænkelige udfald.

Ja, du bør tage kontrol over dine følelser. Men du skal være klar over, at du ikke kan have fuld kontrol over alt, hvad der sker med dig. Det er derfor, du skal holde op med at overtænke i dit forhold.

Nogle ting er bestemt til at ske, og du kan ikke forhindre dem i at ske ved at tænke på dem og bekymre dig. Så hvorfor ikke læne dig tilbage og nyde dit liv i stedet for at ødelægge det?

9. Sund kommunikation

Happy couple talking at cafe,

Man kan ikke have et sundt forhold uden en sund kommunikation. Og du kan ikke håbe på at finde ud af, hvordan du kontrollerer dine følelser i et forhold, hvis det ikke er sundt.

Jeg mener, det er helt naturligt, at du vil være vred, frustreret og ulykkelig hele tiden, hvis du og din partner skændes hver dag. Misforstå mig ikke – jeg siger ikke, at der ikke vil være skænderier i jeres forhold.

Men der skal være gensidig respekt, selv når I skændes. Øv dig i at tale langsomt og roligt uden at hæve stemmen. Hvis det er nødvendigt, så tæl til ti, før du siger noget midt i et skænderi.

Men det er ikke hele pointen med sund kommunikation. I skal begge lære at sætte ord på jeres følelser uden at være bange for at blive dømt.

Kommunikation med kropssprog

Et andet vigtigt aspekt af sund kommunikation er kropssprogskommunikation. Hvis du og din partner udviser aggressivt eller undvigende kropssprog, vil I have svært ved at kontrollere jeres negative følelser.

10. Find kilden til dine negative følelser

Vi har allerede diskuteret det faktum, at du bør holde dig væk fra det, der udløser din negativitet. Men det er på tide også at se på noget andet: kilden til dine negative tanker og følelser.

Måden at praktisere følelsesmæssig intelligens på er at forstå, hvorfor du føler, som du gør. Dyk dybt ned i dig selv og prøv at finde ud af, hvor de negative følelser kommer fra. Der er sikkert en grund til, at de har hobet sig op.

Hvordan blev du behandlet i barndommen? Hvad er din tilknytningsstil? Bærer du på følelsesmæssig bagage fra et tidligere forhold?

Disse spørgsmål ser måske ikke ud til at være relateret til din nuværende romance, men tro mig, svarene på dem er afgørende.

11. Bed om professionel hjælp

Hvis du finder det umuligt at tage kontrol over dine følelser, er det måske på tide at bede om professionel hjælp. Misforstå mig ikke, jeg prøver ikke at diagnosticere dig, men der er flere personlighedsforstyrrelser og psykiske lidelser, der kan forhindre dig i at tage kontrol over dine følelser.

Hvis du er bange for, at du lider af en bestemt psykisk lidelse eller bare føler, at dine følelser er for meget for dig at håndtere, så gå til en psykolog. En ekspert vil diagnosticere dig og, vigtigst af alt, vise dig vejen på hele denne rejse.

Selv hvis du har en personlighedsforstyrrelse eller lider af noget andet, er det ikke verdens undergang. Det gør dig bestemt ikke skør.

Tværtimod er det en moden og modig ting at gøre at tage fat på sine problemer i tide og bede om professionel hjælp!

12. Vær engageret i egenomsorg

young woman feeling relaxed on the couch

Selvkærlighed, selvrespekt og selvomsorg er nøglen til at holde dig sund og rask. Alle disse ting kombineret øger dit selvværd og vil få dig til at føle dig meget bedre tilpas i et forhold.

Du skal være klar over én ting: Det forhold, du er i nu, er ikke det vigtigste forhold i dit liv. Det er faktisk det, du har med dig selv.

Hvis du mestrer kunsten at elske dig selv, vil din partner ikke have andet valg end at følge dig. Du viser dem med et godt eksempel, at der er en vis standard, du er villig til at nøjes med, og at alt andet er uacceptabelt.

Det samme gælder selvrespekt. Jo mere du respekterer dig selv, jo mere respekteret vil du føle dig i dit forhold. Derfor vil der være langt færre negative følelser at håndtere.

Selvomsorg er også en vigtig del af denne rejse. Du er nødt til at lære at forkæle dig selv. Når du lærer at behandle dig selv som en, du elsker, vil dit humør ikke blive påvirket af nogens handlinger.

13. Metoder til selvhjælp

Når du prøver at finde ud af, hvordan du kontrollerer dine følelser, er du også nødt til at lære at håndtere deres konsekvenser. Hvad skal du gøre, når en negativ følelse tager overhånd? Hvordan stopper du processen og hjælper dig selv?

Du ved præcis, hvad jeg taler om – du føler, at vrede, had eller tristhed tager overhånd. Du har nået niveauet af følelsesmæssig intelligens til at genkende tegnene på, at de er der, men nu har du brug for redskaberne til at overvinde dem og berolige dig selv.

Den bedste og enkleste metode er at tage dybe indåndinger. Det vil sænke din puls, og det vil hjælpe dig med at tænke klart.

Hvis det er muligt, så fjern dig selv fra situationen. Fortæl din partner, at du har brug for en pause, og at I vil afslutte jeres diskussion, når du er faldet til ro.

Endelig, hvis du virkelig ikke har det godt, kan du prøve at få adgang til en mental sundhedsressource, såsom en hotline i dit område, eller endda ringe til din terapeut.

14. Bliv i nuet

Mange mennesker har svært ved at forblive i nuet, især når det gælder romantiske forhold. Selv om alt går godt lige nu, kan du ikke lade være med at tænke på det skænderi, du og din bedre halvdel havde for et par uger siden.

Eller du bekymrer dig hele tiden om fremtiden. Hvor er dette forhold på vej hen? Har I en fremtid sammen? Vil I ende med at tilbringe resten af jeres liv sammen?

Hvad hvis din SO forlader dig? Hvad hvis han/hun forelsker sig i en anden? Hvordan kan du komme igennem livet uden dem?

Listen over disse spørgsmål er uendelig, men jeg er sikker på, at du forstår pointen. Når dagen er omme, er du opslugt af negative følelser, som ikke har noget at gøre med nuet.

I stedet for at nyde det, du har nu, bruger du det meste af din tid på at stresse over potentielle scenarier eller visse ting, der burde have ligget i fortiden.

15. Øv dig i taknemmelighed

young woman breathing deeply outdoor

Hvis du undrer dig over, hvordan du kontrollerer dine følelser i et forhold, er svaret at fokusere på positive følelser. Lettere sagt end gjort, jeg ved det.

Hvorfor ikke prøve at praktisere taknemmelighed til en forandring? I stedet for at bruge al din opmærksomhed på de ting, der mangler i dit forhold, så se på dem, du har.

Kan du ikke komme i tanke om noget? Begynd at skrive en taknemmelighedsdagbog.

Hver aften, inden du går i seng, skriver du alt det gode ned, som er sket mellem dig og din partner den dag. Men sørg for, at du ikke tager noget for givet.

Skriv ting ned som f.eks: “Vi delte et lidenskabeligt kys,” “De sendte mig en godmorgen-sms.”, “De krammede mig.”, “De fik mig til at grine.”, “De hjalp mig med at bære varerne ind.” og så videre.

På den måde vil du falde i søvn med et smil på læben, fyldt med positive følelser. Og ikke nok med det: Næste gang du er overvældet af negative følelser, skal du bare åbne din taknemmelighedsdagbog og begynde at læse. Pludselig vil du indse, at der ikke er så meget at bekymre sig om.

16. Ingen antagelser

En klog mand sagde engang, at antagelser er termitter i forhold. Lad være med at overvurdere dig selv ved at tænke på dig selv som en tankelæser.

Tro mig, du har ingen anelse om, hvad der foregår i din partners hoved. Der er absolut ingen grund til at bekymre sig om, at de forlader dig, bare fordi du antager, at det kommer til at ske.

Lad være med at stresse dig selv over, at din partner angiveligt er vred, hvis de ikke specifikt har fortalt dig, at det var sådan, de følte.

Og det virker også den anden vej rundt. Tro aldrig, at de kan antage, hvordan du har det – du skal sætte ord på dine følelser og være direkte. Det er den eneste måde at beskytte dem på!

17. Find et støttesystem

Hvis du stadig har problemer med at finde ud af, hvordan du kontrollerer dine følelser i et forhold, så tal med en, du stoler på, ud over din partner. Gå til en nær ven eller et familiemedlem og tal med dem om dine følelser.

Selv om dine kære ikke er eksperter i mental sundhed, kender de dig helt ind i dit hjerte. De kan måske hjælpe dig med at bearbejde eller forstå dine følelser. Måske har de været igennem en lignende situation eller håndteret nogle psykiske problemer, der har fået dem til at føle, at de er ved at miste kontrollen.

Om ikke andet vil de lytte til dig og give dig en skulder at græde ud ved – hvilket nogle gange er mere end nok.

18. Vær åben omkring det

worried woman looking at mobile phone while sitting on the couch

Den vigtigste person, du bør tale med om dette problem, er dog din partner. Selv hvis du har en bestemt psykisk lidelse eller en personlighedsforstyrrelse, der forårsager dine humørsvingninger, er det noget, din bedre halvdel bør være bekendt med.

Tal med dem om dine triggere, så de kan hjælpe dig med at undgå dem, der påvirker dig mest.

Nej, det betyder ikke, at du beder dem om at behandle dig som en porcelænsdukke. Men de bør vide, hvad du kæmper imod.

Og hvis de elsker dig nok, vil de ikke lade dig gå igennem det alene. De vil holde dig i hånden og hjælpe dig med at lære at kontrollere dine følelser i et forhold.

19. Kunsten at tilgive

Kan du huske, at vi talte om, at der ikke er nogen grund til at se tilbage på fortiden? For at det kan lade sig gøre, er du nødt til at lære at tilgive din partner.

Hvis I to har overvundet nogle ting, og hvis jeres forhold har overlevet nogle forhindringer, hvorfor bærer du så stadig nag? Vrede er en af de stærkeste negative følelser, og du er nødt til at slippe af med den, før den æder dig levende.

Jeg vil ikke lyve for dig: Det er ikke altid let at tilgive. Faktisk er det nogle gange det sværeste, du skal gøre. Men du vil føle dig befriet, når du først har gjort det.

20. Få dig et liv

Okay, det lyder måske hårdt, men du vil aldrig lære at kontrollere dine følelser i et forhold, før du holder op med at være følelsesmæssigt afhængig af din partner. Så længe han/hun er den eneste person, der kan kontrollere dine humørsvingninger, er du desværre dødsdømt.

Det er dejligt, at du er så engageret i dit forhold. Men det betyder ikke, at hele din verden skal dreje sig om det.

Kort sagt, få dig et liv uden for din romance. Hæng ud med venner, find nogle hobbyer, og vigtigst af alt, arbejd med dig selv.

For at opsummere:

Når du først har lært at kontrollere dine følelser i et forhold, vil du nå et niveau af følelsesmæssig intelligens, som du ikke engang vidste eksisterede. Disse færdigheder vil hjælpe dig på alle andre områder i dit liv og i alle de andre forhold, du har.

Vigtigst af alt vil det hjælpe med at forbedre din mentale sundhed, og der er ikke noget vigtigere end det!