Skip to Content

Kunsten At Spejle En Narcissist

Kunsten At Spejle En Narcissist

Du har hørt om narcissistisk spejling. Men hvad sker der, når tingene bliver vendt på hovedet? Hvad sker der, når offeret begynder at spejle narcissisten?

Er det overhovedet muligt? Hvis ja, hvordan gør man det så? Hvorfor er det endnu mere gavnligt end grey rock-metoden?

Der er kun én måde at få alle svarene på: ved at læse videre!

Hvad er spejling af en narcissist?

couple hanging out on floor

Kort sagt handler spejling af en narcissist om at afspejle og kopiere deres adfærdsmønstre for at skabe en illusion af forbindelse og i sidste ende forvirre dem.

At spejle en person, der lider af NPD, betyder faktisk at vende bøtten til din fordel. Ved at gøre dette besejrer du dem i deres eget spil: Du bruger deres egne våben og manipulationstaktikker imod dem.

Nu er det dig, der kærlighedsbomber, gaslighter og manipulerer narkomanen. For første gang nogensinde skaber du medafhængighed og ødelægger deres selvfølelse.

Eksempler på spejling af en narcissist

Lad os sige det i praksis: Hvis en person med en narcissistisk personlighedsforstyrrelse giver dig den tavse behandling, giver du dem den tavse behandling tilbage. Hvis de ødelægger dit selvværd, gør du det samme ved dem. Hvis de ikke vil have kontakt, vil du heller ikke have kontakt!

Men det er ikke enden på det! At spejle en narcissist betyder, at man også kopierer hans eller hendes smag og afsky, væremåde, kropssprog og ansigtsudtryk.

Vil det bringe dig til et sundt forhold? Vil det hjælpe dig med at ændre din skjulte narcissist? Vil det få dem til at holde op med at være narcissister? Absolut ikke!

Men det vil helt sikkert hjælpe dig med at håndtere dit narcissistiske forhold. Vigtigst af alt vil det hjælpe dig med at bryde det traumatiske bånd.

Hvad er narcissistisk spejling?

couple sitting on sofa and working

Under normale omstændigheder fungerer processen den anden vej rundt: Din narcissistiske partner spejler din adfærd. Det er faktisk, hvad alle mennesker, der lider af en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, gør – selv dine narcissistiske forældre.

Narcissistisk spejling betyder at kopiere og afspejle dine ord, kropssprog, ansigtsudtryk, livsholdninger, likes og dislikes. Det er en form for narcissistisk misbrug, og det kan være ødelæggende for offerets mentale sundhed.

Eksempler på narcissistisk spejling

Lad os sige det på denne måde. Du møder en ny person. I lærer langsomt hinanden bedre at kende.

Så opdager du, at I har den samme smag i musik, film, sport og alt muligt andet. Lad os sige, at du kan lide at bruge det meste af din fritid på at se din yndlingsserie. Det er ikke bare det, at de tilbringer deres weekender på samme måde – de har også den samme yndlingsserie.

Eksemplerne er selvfølgelig endeløse. Hver gang du ser på dem, får du indtryk af, at du ser på en tro kopi af dig selv.

Det er naturligt for dig at tro, at du har fundet din soulmate. Du ser ingen røde flag her og antager, at det er skæbnens spil: Du har endelig fundet din anden halvdel.

Hvorfor gør de det?

Så hvorfor spejler mennesker med NPD deres ofre? Tja, først og fremmest lider de af mangel på empati, så de er nødt til at lade som om for at forsikre dig om, at de er medfølende og for at skjule deres sande narcissistiske adfærd.

Hovedformålet med narcissistisk spejling er dog at skabe et falsk bånd til offeret. Det sker normalt i kærlighedsbombningsfasen, og det hjælper offeret til at tro, at det bånd, de har med deres narcissist, er unikt og uden for denne verden.

Derfor kommer alle dine usikkerheder og sårbarheder op til overfladen. Du lukker din krænker helt ind og lader ham lære dig helt at kende.

Efter et stykke tid begynder narkomanen at bruge alle de oplysninger, han har fået, imod dig. Det narcissistiske misbrug starter, men du går ingen steder, fordi du allerede har udviklet en så stærk medafhængighed.

Før du ved af det, er de blevet din vigtigste kilde til bekræftelse (dette er især farligt, når vi taler om en narcissistisk mor, far eller en anden omsorgsperson), og din følelse af selvværd er udelukkende bundet til dem.

Voila, narcisten har fået præcis, hvad han ville have: en endeløs narcissistisk forsyning!

At spejle en narcissist: et tveægget sværd

Her er nogle ting, du skal huske på, når det handler om at spejle en narcissist:

1. Tid til at betale tilbage

sad woman lookin into distance

Hvis du prøver at se processen med at spejle en narcissist som en måde at få dem til at ændre adfærd og helbrede dem for deres narcissistiske personlighedsforstyrrelse, tager du helt fejl!

Lad os få én ting på det rene: Det er sådan, du får din søde hævn over din narcissistiske misbruger. Faktisk er det en af de bedste måder at få hævn på og ødelægge dem med deres eget våben.

Vil det give dig den tilfredsstillelse, du higer efter? Vil det hjælpe din mentale sundhed? Vil det bringe dig i retning af selvkærlighed og hjælpe dig med at redde dig selv fra denne giftige cyklus?

Tja, det hele afhænger af dig.

2. De er professionelle til det her

Du skal dog være opmærksom på, at du kun er en nybegynder, og at du har at gøre med en dygtig, uddannet professionel. Det er noget, du altid skal huske på.

I det øjeblik du glemmer det, er du dømt til at fejle. Betyder det, at du skal være på vagt hele tiden? Ja, det gør det!

Du er på en mission her, og dit mål skal være klart hele tiden. Hvis du slapper af bare et øjeblik og forlader din rolle, er du tilbage ved start.

3. Omvendt devaluering

man sitting in cafe drinking coffee

Narc’ens mål er devaluering – det burde være klart nu. De ønsker at uddybe din usikkerhed og gøre sig selv til din eneste kilde til bekræftelse.

Det er på tide at vende den proces på hovedet, og spejling af en narcissist vil hjælpe dig med at opnå præcis det! Før du ved af det, vil de søge bekræftelse fra dig, og det vil være dem, der skaber medafhængighed.

4. At miste sit sande jeg

Men ikke alt er solskin og regnbuer. Der er en anden ting, du skal være opmærksom på: Du risikerer at overtage narcissistens rolle. Du risikerer at miste dit sande jeg og blive ligesom dem.

Misforstå mig ikke – jeg siger ikke, at din narcissist ikke fortjente det – jeg er sikker på, at han havde fortjent det. Ikke desto mindre skal du være forsigtig med ikke at lade dig rive med og ikke lade det blive din livsstil.

Virker det at spejle en narcissist?

couple facing away in bed

Ja, det virker at spejle en narcissist. I starten ser de ikke advarselstegnene, så du har masser af tid til at fortsætte med din manipulationstaktik. Når de finder ud af, hvad der foregår, er de allerede blevet følelsesmæssigt afhængige af dig, og du har fået dem præcis derhen, hvor du vil have dem.

Vil en empat spejle en narcissist?

En empat vil spejle en narcissist med større succes end omvendt. Først og fremmest vil dine empatiske evner hjælpe dig med at lære din skjulte narcissist at kende og læse hans eller hendes tanker. Så det bliver lettere for dig at reflektere ikke bare over deres adfærd, men også over deres følelser.

Det andet trin er at fratage dem din empati. Når en narcissist føler mangel på empati, er de fortabte, fordi de er blevet afhængige af den, uden selv at bemærke det.

Hvad sker der, når man triangulerer en narcissist?

sad young woman sitting at couch

At triangulere en narcissist vil hjælpe dig med at besejre dem. Når du har en anden person på din side, kan narcissisten ikke lege med dig på samme måde, som han plejede.

For det første bliver gaslighting fuldstændig umuligt. For det andet er der en person ved siden af dig, som vil skubbe dem til selvindsigt, og de er ikke længere i stand til at spille uvidende om deres narcissistiske misbrug.

Hvorfor spejler empater narcissister?

I de fleste tilfælde spejler empater faktisk narcissister uden at være klar over det. Disse to er faktisk to sider af samme mønt – de er hinandens modsætninger. En empat genkender den mørke side af sin personlighed i en narcissist.

Samtidig er de giftigt tiltrukket af hinanden, og en empat har svært ved at slippe af med dette traumebånd. At spejle en narcissist bliver deres mestringsmekanisme og en måde at tilpasse sig dette narcissistiske forhold på.

Men nogle gange spejler empater narcissister med vilje – for at give dem en smagsprøve på deres egen medicin. Deres mål er at manipulere dem, ødelægge deres mentale sundhed og knuse deres hjerte på samme måde, som de gjorde med dem.

Hvad er sårbar narcissisme?

couple sitting apart on bed

Navnet siger det hele: Sårbare narcissister er mere følelsesmæssigt følsomme end “almindelige” skjulte narcissister. Det er meget lettere at knuse deres hjerter, lege med deres usikkerhed og endelig udføre vellykket spejling på dem.

For at opsummere:

Nu hvor du har perfektioneret kunsten at spejle en narcissist, er jeg nødt til at advare dig om at tage det meget alvorligt. Ja, det vil hjælpe dig med at såre din narcissist, men det vil ikke nødvendigvis hjælpe dig med at hele fra dit narcissistiske misbrug.

I stedet vil denne metode kun holde dig fast i dit narcissistiske forhold endnu mere. Men hvis du mener, at det er noget, du kan håndtere, så gør det. Jeg beder dig bare om at være forsigtig!